Klangforum Wien

In Vain

do 20 oktober 2011 / 20:15 tot +/- 21:20 / Grote Zaal
In Vain

Fascinerend concert als de blik in een vulkaan

19.15 uur: korte inleiding door Thea Derks met als gast contrabassist Uli Fussenegger

Uit veel van Georg Friedrich Haas' stukken spreekt zijn fascinatie voor licht en vooral voor de afwezigheid ervan. De duisternis als symbool voor de nacht met al haar connotaties: waanzin, angst, verwondering en droom.

In Vain is een klankspektakel dat je meesleurt als een trage, niet te stuiten lavastroom. Met twee momenten van volkomen duisternis waarin de muziek uit alle hoeken van de zaal op je af lijkt te komen.

De New York Times schreef in lyrische bewoordingen over In Vain: 'Waves of opulently strange, beautiful sounds...It often seemed that supernatural forces were at work... Hard to believe that these otherworldly sounds were coming from acoustic, not electronic, instruments. A masterpiece.'

In Duitsland en Oostenrijk geldt hij als een heuse ster; zijn werk wordt vertolkt op alle grote festivals voor nieuwe muziek en zijn laatste opera ging met groot succes in première in Opera Garnier te Parijs. Toch schrijft Haas geen gemakkelijke muziek. Zijn composities zijn complex en tóch verlokkend. Het Muziekgebouw maakt zich sterk deze in Nederland nog niet genoeg gespeelde componist de aandacht te verschaffen die hij verdient.

Een fragment van In Vain:


Hele werk alvast horen? Luister er dan hier naar.


 

Programma

Georg Friedrich Haas In Vain

Uitvoerenden

Emilio Pomárico dirigent

  • Vooraf eten?Vooraf eten?

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X