Asko|Schönberg + Birgit Remmert + Yves Saelens

Das Lied von der Erde

vr 21 september 2012 / 20:15 tot +/- 21:30 / Grote Zaal

Asko | Schönberg

Asko | Schönberg

AskoSchonberg - Das Lied von der Erde (Hans Hijmering)

Reinbert de Leeuw

Asko | Schönberg

Mahlers Das Lied von der Erde bewerkt door Reinbert de Leeuw

Dit concert vindt ook plaats op 22 september.

Mahler schreef Das Lied von der Erde ooit voor een grote orkestbezetting. Volgens Reinbert de Leeuw leent het stuk zich ook zeer goed voor een bescheidener instrumentatie. Hij maakte in 2010 een ensemblebewerking. Deze uitvoering is geënsceneerd door Neil Wallace. Vocale solisten zijn de Duitse mezzosopraan Birgit Remmert – een van de meest gevraagde Mahler vertolkers van vandaag - en de Belgische tenor Yves Saelens.


Das Lied von der Erde is volgens Reinbert de Leeuw geschikt voor een kleinere bezetting. Niet alleen bevat het werk al allerlei kamermuziekachtige passages, ook winnen de vocale solisten aan nuance als hun stem niet tegen een orkest hoeft op te boksen. De Leeuw nam een voorbeeld aan Arnold Schönberg die in de jaren 20 bewerkingen van diverse orkestwerken maakte. Opzet is trouw blijven aan de partituur. Anders dan Schönberg, die ooit een begin maakte met Mahlers Lied, voegt De Leeuw meer kleuren aan zijn ensemble toe, waaronder harp en basklarinet.

De bewerking van Reinbert de Leeuw is gemaakt in opdracht van De Doelen voor de Rotterdamse Operadagen. De productie werd bekroond met het Gouden Label, de Vlaamse equivalent van de Edison, toegekend door Klassiek Centraal, de Vlaamse website voor klassieke muziek.

In samenwerking met De Doelen.

Asko|Schönberg is ensemble in residence.

Programma

Gustav Mahler Das Lied von der Erde (bewerking Reinbert de Leeuw)

Uitvoerenden

Reinbert de Leeuw dirigent
Birgit Remmert alt
Yves Saelens tenor
Neil Wallace regie
Sanne van der Put choreografie
Uri Rapaport licht en decor
Tessa Joosse video

  • Vooraf eten?Vooraf eten?

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X