Alexander Melnikov

Een ontluikende Brahms

wo 17 oktober 2012 / 20:15 tot +/- 22:00 / Grote Zaal

Alexander Melnikov

Alexander Melnikov

Alexander Melnikov

Van jong talent tot grootmeesterDe Russische meesterpianist Alexander Melnikov maakte in januari 2012 diepe indruk met zijn uitvoering in het Muziekgebouw van de complete Preludes en fuga’s van Sjostakovitsj. Nu concentreert hij zich op de jonge Brahms en diens vriendschap met het echtpaar Schumann. Met de vroege pianowerken van Brahms schetst Melnikov de gang van jong talent naar grootmeester.

Johannes Brahms werd door de invloedrijke Robert Schumann onthaald als de jonge held waar de muziekwereld op zat te wachten. Ook persoonlijk klikte het. Vooral met Schumanns vrouw, pianiste Clara Schumann. Brahms droeg zijn Tweede sonate aan haar op en componeerde de Schumann Variaties speciaal voor haar. Het begin van een levenslange vriendschap tussen die twee.

Radio 4 Concerthuis tipt dit concert van Alexander Melnikov als Concert van de dag. Hieronder een opname uit het Radio 4 archief door pianisten Alexander Melnikov en Boris Berezovsky (NPS opname 8 mei 2003), met onder andere een uitvoering van Brahms.

Programma

Johannes Brahms
Scherzo op. 4
Sonate nr. 2
Sonate nr. 1
Schumann variaties op. 9

Uitvoerenden

Alexander Melnikov piano

  • Vooraf eten?Vooraf eten?

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X