Suzanne Ciani

Prima donna van de Buchla-synthesizer

za 08 april 2017 / 16:30 tot +/- 17:30 / Bimhuis

World Minimal Music Festival

Programma
Suzanne Ciani

Suzanne Ciani

Prima donna van de Buchla-synth

Synthesizer-pionier Suzanne Ciani komt naar Amsterdam! Ciani’s even experimentele als toegankelijke concerten op Buchla-synthesizers zijn legendarisch. Met de futuristische knoppen en pluggen van de Buchla exploreerde ze veertig jaar geleden de live elektronica die vandaag alomtegenwoordig is. Zelfs wie Ciani niet kent, kent wel haar werk: zo maakte ze de fameuze plop-en-klok-klank van een flesje Coca Cola die de hele wereld over ging.

De Italiaanse Ciani kreeg in Amerika een klassieke muziekopleiding, maar stortte zich in de jaren 70 in het sound design. Ze maakte muziek en geluidsontwerpen voor games, films en reclames. Wereldberoemd werd ze in de jaren 80 met kalmerende spacemuziek als The velocity of love en Seven waves, in de jaren 90 gevolgd door romantische haardvuurpiano-cd’s. Maar liefst vijf keer werd Ciani genomineerd voor de Grammy Award voor het Beste New Age Album.

Programma

Dag 4 - Trance
NB: Zie tabblad Randprogramma voor de overige festivalactiviteiten

Uitvoerenden

Suzanne Ciani synthesizer

Randprogramma

DAG 4 - TRANCE 

Warm-up

14.00 – 16.00 uur / Atrium / Gratis
Concert-installatie Invisible

Hans van Koolwijk geluidskunstenaar
Caroline Erkelens zang 
Jan Kees van Kampen elektronica
Hans van Eck klankregie 
Met dank aan Johan Vonk

Maar liefst vijftig bellen hangen in de installatie Invisible van de Nederlandse geluidskunstenaar Hans van Koolwijk. Ze komen van over de hele wereld, van Birma tot Londen. En sommige maakte Van Koolwijk zelf. De twee uur durende installatie is geïnspireerd op het boek De onzichtbare steden van Italo Calvino, waarin ontdekkingsreiziger Marco Polo in een poëtische dialoog met de grote Mongoolse heerser Koeblai Khan 55 fantastische steden beschrijft. Zoiets doet Van Koolwijk in Invisible ook, samen met het Schreck Ensemble. Tekstflarden in verschillende talen, film- en schaduwbeelden en de mysterieuze bellen wekken een tranceachtige droomstaat op, zwevend tussen illusie en realiteit.

15.00 – 19.00 uur / Foyerdeck 1 / Gratis
Good Music Vinyl Market 
Platenmarkt voor vintage en nieuw vinyl, geïnspireerd op de muziek in het festival.

18.00 - 19.30 uur / Kleine zaal / Gratis (reserveer via dit online formulier)
Deep Listening
Deep Listening is de naam die de recent overleden Braziliaanse componiste, schrijfster, weldoener en accordeoniste Pauline Oliveros koos voor haar compositorische praktijk en levenswerk. Het festival geeft in samenwerking met De School en Red Light Radio festivalgangers de kans om deel te nemen aan een twee uur lange ‘Deep Listening’ workshop, onder begeleiding van Sharon Stewart. In de workshop verkennen deelnemers hun eigen opnemingsvermogen van geluid en krijgen zij meer bewustzijn tot aandacht tijdens het luisteren. Een workshop als kennismaking met ten minste een van de baanbrekende - op tekst gebaseerde - scores uit Pauline Oliveros' Sonic Meditations. Een unieke kans.

In 2011 werd Sharon Stewart samen met Pauline Oliveros, IONE en Heloise Gold gecertificeerd in ‘Deep Listening’. Op dit moment is Stewart een van de hoofddocenten voor het online certificaatprogramma Deep Listening bij ‘the Center for Deep Listening’, RPI.

18.00 -20.15 uur / Entreehal / Gratis
DJ Izabel zorgt voor de muzikale omlijsting met haar verzameling obscure parels en melodieuze geluidskunst

18.30 - 19.00 / Atriumzaal / Gratis
Food for thought – Trance: college door Maarten Beirens

De in minimal music gespecialiseerde musicoloog Maarten Beirens neemt het publiek in deze festivaleditie mee in de wereld van minimal music met vijf minicolleges. Ieder college sluit aan bij de themadagen in dit festival. Vandaag trance. Opzwepen, bedwelmen, op zoek naar extase: het is de essentie van de clubcultuur. Welke parallel is er met minimal music? Over deze – en meer vragen – gaat het vandaag. Een verrijkende stoomcursus van dertig minuten met voldoende Food for Thought om de concerten deze festivaldag nóg intenser te beleven.

Afterprogramma

22.00 - 05.00 uur / Foyerdeck 1 + Atriumzaal
Op vertoon van kaartje avondconcert Grote Zaal op deze festivaldag: toegang gratis 
Prijs losse kaart: €5,- (koop hier kaarten)

Club De School uit Amsterdam-West brengt de hele avond en nacht hun spirit naar het Muziekgebouw met o.a. Leafar Legov (live), Oceanic (live) en DJ’s Vladimir Ivkovic, Oceanic en Izabel

De School, open sinds januari 2016, is de club opgericht door de mensen achter voormalige club Trouw. Dankzij De School – met 24-uurs-licentie – heeft Amsterdam een club met internationale allure. Die spirit brengen ze deze avond naar het Muziekgebouw, met een interessante line-up op Foyerdeck 1 en in het Atrium. Denk aan de ambient en downtempo van Leafar Legov. En Oceanic, producer van talloze clubhits, zal zijn eerste live set ooit spelen. De Australische Izabel opereert vanuit Amsterdam, waar ze het label Lullabies for Insomniacs begon, gespecialiseerd in droom- en nachtmerriemuziek. Producer Vladimir Ivkovic is een grote naam van Belgrado tot Düsseldorf en de man achter het fijnproeverslabel Offen Music. Een avond waarop de parallel van trance in minimal en clubavond hoorbaar en voelbaar is. 
 

Achtergrond

Dag 4 - Trance

Op zoek naar extase

Opzwepend, bedwelmend, op zoek naar extase; het is het kloppende hart van de clubcultuur. Deze bijna primitieve elementen zijn ook het centrale thema door de geschiedenis van de minimal music. Meteen is het óók een deel van de verklaring voor het publieke succes van de minimalisten. Minimal is een stijl die steeds het directe van de rock en het snedige van de jazz heeft opgezocht. Het leverde hen de minachting op van het klassieke establishment, maar ook het respect van hele generaties muzikanten van buiten de klassieke scène. Daar gaat de invloed van de minimalisten allerlei onverwachte nieuwe paden op: funky, elektronisch, fusion: de eigentijdse grooves getuigen van een blijvende invloed van de minimal music op de muziek van nu.

Meer weten over 'trance'? Ga naar het mini-college Food for Thought, (dagelijks om 18.30 uur).
 

Dagelijks nog meer te doen!

Ook buiten de concerten kunnen festivalbezoekers zich onderdompelen in de wereld van minimal music. In het Atrium en op het Foyerdeck klinken dagelijks warm-up-optredens en afters. Ook is er een uitgebreid randprogramma met tal van doorlopende activiteiten. Wil je je minimal-kennis bijspijkeren? Daarvoor is er iedere dag een minicollege. Bij de luisterwand in het Atrium kun je klassieke en obscure stukken beluisteren, en in samenwerking met de OBA en de UvA is een uitgebreide leestafel samengesteld.

Wie tussen de bedrijven door wil ontspannen kan zich laten masseren op de klanken van minimal music i.s.m. 22tracks. De masseurs van Dansage zijn hierin gespecialiseerd: ze worden één met de muziek en vertalen die via massage naar het lichaam, voor een bijzonder relaxte ervaring. Ook is er gelegenheid deel te nemen aan een begeleidde ‘deep listening’ workshop, volgens de principes van minimal-legende Pauline Oliveros. Zij ontwikkelde het concept van deep listening, dat gaat over de rituele en helende kracht van muziek. En ontspannen kan natuurlijk ook met een drankje van de Festivalcafé-bar in het Atrium.

Voor dit festival hebben lichtkunstenaar Matthijs Munnik en audiovisueel kunstenaar Joris Strijbos een spectaculaire installatie gemaakt. Shifting Structures is een kinetische lichtinstallatie waarbij zelfcorrectie de basis vormt voor een generatieve bewegingscompositie. Door het verleggen van het zwaartepunt genereren de individuele lichtobjecten constante variatie. Uit deze ogenschijnlijke willekeur ontstaat een complexe choreografie, een steeds veranderend samenspel van balans, licht en ritme.

Voor wie op eigen houtje in trance wil raken is er een app met binaurale beats. Deze akoestische illusie suggereert naast twee klinkende tonen een derde toon, die een weldadigheid effect op de hersenen heeft. Zo kun je gewoon rondlopen of ergens liggen terwijl je mediteert met minimal music.   

Voor en na de Grote Zaal-concerten verkoopt Concerto CD's & platen.  

Prijzen

(Prijzen excl. pauzedrankje)

€ 15,00
Normaal
€ 12,00
CJP
€ 12,00
Stadspas
bestel tickets Zet op mijn wensenlijstje

Video

Sunergy [Documentary]

Luister hier

Partners

 

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X