Luciano Berio (Guy Vivien)

Vijf concerten met hoogtepunten uit het werk van componist Luciano Berio 

 Muziekgebouw aan ’t IJ wijdt van vrijdag 28 t/m zondag 30 september een festival aan Luciano Berio (1925-2003), een van de grote componisten van de 20e eeuw. In vijf concerten zijn enkele van de belangrijkste werken te horen van deze Italiaanse componist. Daaronder de Sequenza’s, Coro, Folk Songs en Sinfonia. Uitvoerenden zijn onder meer Asko|Schönberg, Calefax Rietkwintet, DoelenEnsemble en Cappella Amsterdam. Het werk van Berio – beschouwd als briljant – speelde een belangrijke rol in de avant-gardemuziek na 1945.

Opening festival in Entreehal
In het eerste concert van het festival (vrijdagavond 20.15 uur) staan de orkestwerken Rendering (1989/90) en Sinfonia (1968/69) op het programma, gespeeld door KC Codarts Symphony Orchestra o.l.v. Etienne Siebens en door Synergy Vocals. Even ervoor om 20.00 uur opent het festival in de Entreehal van het Muziekgebouw met het werk Call (St.Louis Fanfare), door een koperkwintet van het Conservatorium van Amsterdam (gratis toegankelijk).

Sequenza’s centraal
Centraal in het oeuvre van Berio staan 14 Sequenza’s: composities waarin Berio de mogelijkheid van solo-instrumenten tot het uiterste benut. Calefax Rietkwintet en solisten spelen op zondagochtend enkele van de Sequenza’s, waaronder die voor cello, trompet, accordeon en viool. Op de zondagmiddag speelt Asko|Schönberg o.l.v. Reinbert de Leeuw verschillende Chemins, composities waarin Berio zijn eigen Sequenza’s als uitgangspunt nam.

Andere hoogtepunten
Andere hoogtepunten in het Berio festival zijn Coro (1975/76) en de Folk Songs (1964) op zaterdagavond 20.15 uur door het DoelenEnsemble, Cappella Amsterdam en Notabu. En Laborintus 2 uit 1963/1965 (i.s.m. Bimhuis) op zondagavond 20.30 uur door musici van het Conservatorium van Amsterdam. Voor het volledige programma en kaartverkoop zie www.muziekgebouw.nl/berio.

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X