Klas Torstensson (Erik van Gurp)

Klas Torstensson composer in residence

De Donderdagavondserie van Muziekgebouw aan ’t IJ – een reeks van 30 concerten hedendaagse muziek – opent op donderdag 4 oktober met muziek van Klas Torstensson, door Asko|Schönberg en sopraan Charlotte Riedijk. Onder de titel Portret zijn die avond vijf van Torstenssons werken te horen, gecomponeerd over een periode van tien jaar. De in Zweden geboren en getogen Klas Torstensson (1951) is in seizoen 2012/2013 composer in residence van het Muziekgebouw. In elf concerten is werk van hem te horen waaronder drie wereldpremières.

De sinds 1973 in Nederland wonende Klas Torstensson heeft een sterk oeuvre opgebouwd. In zijn composities is vaak het Zweden van zijn jeugd te horen: een kraakhelder en weerbarstig universum van sneeuw en ijs. Op het programma van donderdag 4 oktober staat onder meer de Nederlandse première van Pocket Size Violin Concerto (2010); Aria van Anna uit Expeditionen (1999) en Self-portrait with percussion (2006). Verder van zijn hand in de Donderdagavondserie de komende maanden Prelude & Encores (2012) op 22 november; Four Brass Links (2003) op 10 januari en Urban Songs (1992) op 20 december.

Muziek die nu geschiedenis maakt
De Donderdagavondserie van het Muziekgebouw is een samenwerking met Stichting PROMS: de Nederlandse topensembles Asko|Schönberg, Nederlands Blazers Ensemble en Nieuw Ensemble. Andere belangrijke Nederlandse ensembles in deze reeks zijn o.m. Amsterdam Sinfonietta, Cappella Amsterdam, Slagwerk Den Haag, Ives Ensemble en Calefax Rietkwintet. Daarnaast ook buitenlandse ensembles als musikFabrik (Duitsland) en Ensemble LUCILIN (Luxemburg).

In de Donderdagavondserie klinkt muziek die nu geschiedenis maakt; hedendaagse composities als belangrijkste genre van de concerten in het Muziekgebouw. Met dit seizoen klassiekers uit de 20e eeuw van o.a. Xenakis, Schönberg, Messiaen, Stockhausen en Andriessen, naast nieuw werk van componisten als Klas Torstensson, Manfred Trojahn, Cornelis de Bondt en Misato Mochizuki.

Voor meer informatie en kaartverkoop zie www.muziekgebouw.nl

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X