Calliope Tsoupaki (Ruud Jonkers)

Eerste fragment nu te horen op deze pagina

Van de Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki is op woensdagavond 3 oktober in Muziekgebouw aan ’t IJ de eerste twee minuten te horen van Groeibriljant. Dit nieuwe strijkkwartet van in totaal veertien minuten componeert zij in zeven delen van telkens twee minuten. Tsoupaki maakt de compositie in opdracht van Muziekgebouw aan ‘t IJ voor de serie Strijkkwartetten. Groeibriljant is compleet bij het laatste concert in de serie op 8 mei 2013.

Ieder volgend deel van Groeibriljant componeert Calliope Tsoupaki nadat zij de door haar gecomponeerde delen heeft horen spelen. Deze opbouw – waarbij zij zich laat inspireren door het publiek en het betreffende strijkkwartet – is een bijzondere factor in de compositorische opzet. Het eerste deel op 3 oktober speelt het Ives Ensemble. Op het programma van die avond staat in een marathon van vijf uur Morton Feldmans zelden gespeelde Tweede Strijkkwartet. Daaraan voorafgaand klinkt Groeibriljant (aanvang 18.00 uur).

De in Nederland wonende en werkende Calliope Tsoupaki studeerde piano en muziektheorie aan het conservatorium in Athene. Zij vervolgde haar studie in Den Haag aan het Koninklijk Conservatorium, waar zij compositie studeerde bij Louis Andriessen en elektronische muziek bij Gilius van Bergeijk. Enkele van haar belangrijke werken: oratorium St Luke’s Passion (première Holland Festival 2008); EDEM voor koor en orkest (première 2008 door Nederlands Kamerkoor en Asko|Schönberg); en Maria (première 2012 door Nederlands Blazers Ensemble in Donderdagavondserie Muziekgebouw).

Serie Strijkkwartetten
In de serie Strijkkwartten van het Muziekgebouw is muziek te horen uit de periode 1913-2013 door strijkkwartetten uit Nederland en België. Onder meer muziek van Debussy, Janácek, Bartók, Sjostakovitsj, Tan Dun en Groeibriljant van Tsoupaki. Naast het Ives Ensemble (3/10) spelen het Rubens Quartet (14/11); het Dudok Kwartet + Aristo Kwartet 9/12); Calefax Rietkwintet + Danel Kwartet (13/1); Ragazze Kwartet (13/3); Doelenkwartet (24/4) en Matangi Kwartet (8/5). In dit laatste concert speelt het Matangi Kwartet ook de complete première van Groeibriljant.

Voor meer informatie en kaartverkoop zie www.muziekgebouw.nl/ strijkkwartet

De compositie Groeibriljant wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X