19 oktober avond in teken van nieuwe technologie en muziek

In Muziekgebouw aan ’t IJ vindt op vrijdag 19 oktober de presentatie plaats van een nieuw en uniek geluidssysteem: 4D SOUND. Bij deze techniek is geluid zowel van onderen, boven als van de zijkant te horen. De installatie, ontwikkeld door componist Paul Oomen, is programmaonderdeel van Amsterdam Dance Event (ADE). Het publiek kan op 19 oktober tijdens een Listen to This-avond van het Muziekgebouw horen hoe 4D SOUND klinkt.

Tijdens deze editie van Listen to This – concertavonden met een mix van pop, elektronica en moderne gecomponeerde muziek – staat de rol van nieuwe technologie in muziek centraal. Op deze avond in samenwerking met muziektijdschrift Gonzo (circus) en ADE Playground speelt Sinfonia Rotterdam het stuk Rotterdam Concerto II voor iPad en orkest. Hierin combineert de Amerikaans/Nederlandse componist Ned McGowan technieken voor geluidsmanipulatie van verschillende apps met een klassiek orkest. De compositie is de eerste ter wereld voor iPad en orkest. Ook op het concertprogramma Erik Bosgraaf (elektronische blokfluit) met geluidskunstenaar Jorrit Tamminga (live elektronica).

Nieuwe ervaring van ruimtelijk luisteren
De 4D SOUND-installatie staat op 19 oktober opgesteld in de entreehal van het Muziekgebouw over een ruimte van 12 x 12 m met 48 speakers in 16 pilaren. Deze sturen muziek van onderen, boven en opzij. Het effect – staand in de ruimte – geeft een compleet nieuwe ervaring van ruimtelijk luisteren. Overdag zijn demonstraties voor vakgeïnteresseerden (14-16 uur) en ’s avonds, na het iPad-concert, spelen in het randprogramma van Listen to This musici live-sets in 4D (22.15-01.00 uur). Onder hen de wereldwijd geprezen Vlaams/Berlijnse technoproducer
Peter van Hoesen, Marko Ciciliani en Thomas Laurén, alias Qindek.

Listen to This
Deze concertavond is het eerste concert dit seizoen in de serie Listen to This: concerten met voor- en naprogramma’s i.s.m. muzikale partners. Voorafgaand aan het avondconcert presenteert muziektijdschrift Gonzo (circus) dj’s en een live-set door gitarist Every Bolt Rumbling op Foyerdeck 1. Na het concert op dezelfde locatie een interview met componist Ned McGowan en een live-set door elektronicaproducer Red Stars Over Tokyo. Het aansluitende programma in 4D SOUND is een samenwerking van Muziekgebouw aan ’t IJ, Gonzo (circus), ADE en 4D SOUND.

PROGRAMMA LISTEN TO THIS 19 OKTOBER 2012 MUZIKEGEBOUW AAN ‘T IJ
De voor- en naprogramma’s zijn geprogrammeerd i.s.m. Gonzo (circus) en Amsterdam Dance Event.

14:00 – 16:00 ENTREEHAL Vakpresentatie 4D SOUND (gratis toegankelijk)
19:00 – 20:30 FOYERDECK 1 Voorprogramma Live-set gitarist Every Bolt Rumbling + DJ’s Martijn Venekatte en The No
20:30 – 21:30 GROTE ZAAL Sinfonia Rotterdam + Erik Bosgraaf + Jorrit Tamminga iPad Concerto
21:30 – 22:15 FOYERDECK 1 Naprogramma Interview met componist Ned McGowan + Live-set door producer Red Stars Over Tokyo + DJ’s Martijn Venekatte en The No
22:15 – 01:00 ENTREEHAL Naprogramma in 4D SOUND Live-sets door Peter van Hoesen, Marko Ciciliani en Qindek

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X