Interview Bob Witman
Fotografie Dinand van der Wal

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe dingen

Als je haar in haar eentje hoort zingen, weet je zeker dat actrice / zangeres Hadewych Minis (1977) een vrouw is met vele kwaliteiten.

Ze kan zowel Máxima spelen in de film De Majesteit, als Marianne in Scenes uit een huwelijk bij Toneelgroep Amsterdam. Lang combineerde zij het acteren en de muziek. “Maar ik vind eigenlijk dat ik me moet concentreren op een ding.” Die keuze valt op dit moment op muziek. Een breed muzikaal palet, dat wel. Ze zong al een keer Dichten in het Muziekgebouw, een stuk dat Boudewijn Tarenskeen schreef voor acht celli, met poëzie van Wislawa Szymborska. Maar ze kan ook Schubert en U2 in één adem doen met pianist Mike Boddé. Of met haar eigen band Hade spelen, waarmee ze door het land toert.

“Mijn muzieksmaak is behoorlijk gevarieerd”, zegt ze. Variatie is nogal the story of my life. Veel dingen tegelijk doen hoort bij Minis. “Ik ben altijd op zoek naar nieuwe dingen.” De muziekliefde komt van huis uit. Haar ouders zijn beiden barokmusici. “Zo lang ik mij kan herinneren, was er muziek. Als mijn moeder me in de box legde om te studeren, kleedde ik mij uit om haar aandacht te trekken.”

Dat ze zelf klassiek speelde in haar jeugd was onvermijdelijk. Maar even onvermijdelijk was het tienerverzet tegen die dagelijkse dosis Bach. “Misschien dat ik daarom nooit serieus heb overgewogen naar het conservatorium te gaan. Dat was net iets te dichtbij.” Het werd de Toneelacademie Maastricht.

Daar ontdekte ze een ander instrument: haar stem, die aan de lage kant is en zich goed leent voor het Brechtiaanse lied. “Duits zingen is zóó lekker”, zegt ze, “het is een veel smakelijkere muziektaal dan Engels.” Sinds de toneelschool is zingen een deel van haar bestaan. “Het helpt zelfs bij het instuderen van een stuk, soms lees ik de tekst of het een partituur is.”

Moderne gecomponeerde muziek is soms meer een hoofd- dan hartding vindt Minis. Van Stabat Mater van Pergolesi word je sneller warm dan van Louis Andriessen. “Maar het interessante van moderne muziek is, dat het iets opent dat je niet kent. Daar ben ik dol op. Als je voor iets moois moeite moet doen, levert het vaak rijke inspiratie op.”

Sinds de toneelschool is zingen deel van mijn leven

En het is niet erg, vindt ze, dat niet iedereen Tarenskeens Dichten heeft gehoord. “Ik denk niet dat de componist er wakker van ligt dat hij minder mensen bereikt dan U2.” Wat ze in hem, maar ook iemand als Thelonious Monk bewondert, is dat volhouden. “Ook als het publiek niet massaal toestroomt. Maar gewoon doorgaan, omdat ze vinden dat ze het zo moeten doen.”

Daarom dus. Het is tijd, vindt Hadewych Minis, om wat minder te fladderen van muziek en film naar toneel. “Natuurlijk, ik heb er succes mee en ik leg er alles in. Maar ik wil geen actrice worden ‘die ook nog wat zingt’.” Muziek en haar band Hade, dat is wat ze nu wil. “Me concentreren op één ding en daar heel goed in worden.”

 

Concerten in deze serie (0)

Geen concerten gevonden in deze serie.

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X