In opdracht van het Muziekgebouw schrijft de Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki aan een nieuw strijkkwartet, getiteld Groeibriljant. Zij componeert het werk in zeven delen. Bij elk concert in onze serie Strijkkwartetten in seizoen 12-13 klinkt het werk telkens 2 minuten langer. De volledige 14 minuten gaan in première bij het laatste concert van de serie op 8 mei 2013.

Ieder volgend deel van Groeibriljant componeert Calliope Tsoupaki nadat zij de door haar gecomponeerde delen heeft horen spelen. Deze opbouw – waarbij zij zich laat inspireren door het publiek en het betreffende strijkkwartet – is een bijzondere factor in de compositorische opzet.

Vooraf namen we een kort interview met haar af over het schrijfproces: 'Hoe de melodie zich ontwikkelt is voor mij ook nog een verrassing.'

 

CONCERTREEKS
Groeibriljant klinkt in de volgende concerten:

wo 14 nov 2012
Rubens Quartet / Three Pieces For String Quartet
Groeibriljant, minuut 1-4

zo 7 dec 2012
Dudok Kwartet + Aristo Kwartet
Groeibriljant, minuut 1-6

zo 13 jan 2013
Calefax Rietkwintet + Danel Kwartet / En Blanc et Noir
Groeibriljant, minuut 1-8

wo 13 mrt 2013
Ragazze Kwartet / Ghost Opera
Groeibriljant, minuut 1-10

wo 24 apr 2013
DoelenKwartet / Adams, Zuidam, Tsoupaki
Groeibriljant, minuut 1-12

wo 8 mei 2013
Matangi Kwartet / Twisted Blues with Twisted Ballad
Groeibriljant, minuut 1-14


Calliope Tsoupaki
De in Nederland wonende en werkende Calliope Tsoupaki studeerde piano en muziektheorie aan het conservatorium in Athene. Zij vervolgde haar studie in Den Haag aan het Koninklijk Conservatorium, waar zij compositie studeerde bij Louis Andriessen en elektronische muziek bij Gilius van Bergeijk. Enkele van haar belangrijke werken: Oratorium St Luke’s Passion (première Holland Festival 2008); EDEM voor koor en orkest (première 2008 door Nederlands Kamerkoor en Asko|Schönberg); en Maria (première 2012 door Nederlands Blazers Ensemble in Donderdagavondserie Muziekgebouw).


Groeibriljant van Calliope Tsoupaki is mogelijk gemaakt met steun van het Fonds Podiumkunsten

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X