György Kurtág

Kurtág 95

Asko|Schönberg + Pierre-Laurent Aimard + Gerrie de Vries + Harry van der Kamp
vr 19 feb 2021 21:00 - 22:00
vr 19 feb 2021
21:00 - 22:00
  • vr 19 feb 2021
    21:00 - 22:00
    Grote Zaal

Programma

György Kurtág selectie uit Játékok waaronder nieuwe werken voor piano solo (wereldpremière)
György Kurtág What is the Word 
György Kurtág Brefs Messages op. 47 
György Kurtág Vier liederen op gedichten van János Pilinszky 
György Kurtág Hommage a R. Sch. 

Uitvoerenden

Asko|Schönberg
Peter Rundel dirigent
Pierre-Laurent Aimard piano
Gerrie de Vries mezzosopraan
Harry van der Kamp bas

Grootmeester van het hyperintense kleinood

Lang zal hij leven! De Hongaarse componist György Kurtág viert vandaag zijn 95e verjaardag. Een goede reden om deze grootmeester van het hyperintense kleinood uitgebreid in het zonnetje te zetten. Pianist en Kurtág-specialist Pierre-Laurent Aimard komt naar Amsterdam en uiteraard is ook Asko|Schönberg van de partij: het ensemble werkt al decennia intensief met Kurtág samen. Kurtág is overigens niet uitgecomponeerd. Onlangs stuurde hij Aimard nog enkele nieuwe pianominiaturen in de lange reeks Játékok (‘spelletjes’). Aimard speelt hiervan in elk geval één – er klinkt vanavond dus ook een wereldpremière.

Heel bijzonder is de aangrijpende stamelcantate What is the Word, op een tekst van de duistere absurdist Samuel Beckett. Toen hij Gerrie de Vries had gehoord gaf Kurtág haar prompt het alleenrecht op dit vocale sleutelwerk uit zijn oeuvre. Bas Harry van der Kamp excelleert in de Vier liederen op gedichten János Pilinszky. De Vries en Van der Kamp zingen ook op de bekroonde Kurtág-box die Asko|Schönberg in 2017 maakte.

Oorspronkelijk zou het Muziekgebouw rond deze dag een meerdaags festival aan Kurtág wijden. Wegens de coronapandemie is dat festival integraal verplaatst naar maart 2023.

Vanwege coronabeperkingen is het mogelijk dat we het concert moeten annuleren of dat de toegestane zaalcapaciteit op de concertdatum onvoldoende is voor alle kaartkopers. In beide gevallen ontvangen kaartkopers hierover bericht en zullen we het aankoopbedrag restitueren. We vragen je begrip en uiteraard hopen we dat dit niet nodig zal zijn.