Lars Vogt (foto Giorgia Bertazzi)

Hammerklavier

Lars Vogt
zo 8 mei 2022 20:15 - 22:05
zo 8 mei 2022
20:15 - 22:05
  • zo 8 mei 2022
    20:15 - 22:05
    Pauze 20:50
    Grote Zaal
    Geweest

Programma

Leoš Janáček Pianosonate 1.X.1905 
Wolfgang Amadeus Mozart Pianosonate nr. 13 in Bes KV 333
Ludwig van Beethoven Pianosonate nr. 29 in Bes op. 106 'Hammerklavier'

Uitvoerenden

Lars Vogt piano

Diep doorleefde sonates van Janáček en Beethoven

De Duitse pianist Lars Vogt maakt eindelijk zijn debuut in het Muziekgebouw. En hoe! In dit programma laat Vogt meteen zien wat voor musicus hij is. Hoekstenen vormen twee dramatische sonates. Leoš Janáček schreef zijn sonate na de wrede dood van een betoger tijdens een demonstratie in de straten van Brno.

Beethovens razend lastige Hammerklaviersonate is niet minder dan een mythisch werk, waarin de pianist de hoogste toppen moet bedwingen en langs diepe afgronden scheert. Deze twee diep doorleefde sonates omarmen de opgewekte, warme Sonate KV 333 van Mozart.

Zoektocht naar intensiteit
Lars Vogt is zonder twijfel een van de belangrijkste musici van zijn generatie. Niet alleen als pianist, maar ook als dirigent van het Britse kamerorkest Royal Northern Sinfonia en als docent. Zijn leerling Aaron Pilsan maakte in februari jl. ook zijn debuut in het Muziekgebouw. In geen van deze rollen gaat Vogt voor het grote gebaar. Het is de zoektocht naar de intensiteit, de diepte van de muzikale boodschap die hem onderscheidt. Daarbij gaat het ‘niet zozeer over de melodische bovenstemmen, maar over de muziek daaronder’, zoals Classical Review Vogts opname van Mozarts Sonate KV 333 beschreef.


Programmaboekje