Jacob ter Veldhuis (foto Mark van Vugt)

The Freedom Songs

Fulcrum Point New Music Project + Jacob ter Veldhuis
zo 7 nov 2021 20:15 - 21:30
zo 7 nov 2021
20:15 - 21:30
  • zo 7 nov 2021
    20:15 - 21:30
    Grote Zaal
    Geweest

Programma

Jacob ter Veldhuis The Freedom Songs

Uitvoerenden

Sophie Dunér zang
Stephen Burns trompet/bugel
Steve Roberts elektrische gitaar
Cynthia Yeh percussie
Chris Weeda geluid 

Lofzang op de vrijheid van avant-popcomponist

Een ritueel klankbad als lofzang op de vrijheid, dat is het nieuwste werk van Jacob ter Veldhuis. Avant-popcomponist JacobTV, zoals hij in het buitenland wordt genoemd, mengt met het grootste gemak genres en disciplines. Hij maakt muziek om mensen te raken. Deze avondvullende cyclus van veertien songs is dan ook een droomaffiche voor iedereen die een meeslepende mix van minimal, ambient, elektronica, wereldmuziek, klassiek en avant-pop kan waarderen. 

De Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt introduceerde in 1941 vier fundamentele vrijheden: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienstvrijheid, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees. Voor The Freedom Songs liet Ter Veldhuis zich hierdoor inspireren. Ook putte hij uit teksten van Boeddha, de vrijheidsstrijders Malcolm X en Martin Luther King, filosoof G.F. Hegel en dichter W.B. Yeats. Wat betekent het om vrij te zijn in onze tijd? 

Jacob ter Veldhuis: 
Voor mij als componist is muziek een ideale vorm van vrijheid, want muziek viert het leven, vrij van regels. Deze poëtische cyclus van veertien songs is een ambient mix van minimal, elektronics, wereldmuziek, klassiek en avant-pop. Ik heb The Freedom Songs speciaal geschreven voor virtuoze trompettist Stephen Burns en zijn ensemble Fulcrum Point New Music Project uit Chicago. De geweldige Zweedse jazz-zangeres Sophie Dunér is te gast.’

Dit concert is multimediaal (niet per se theatraal). Veertien video-animaties, gemaakt door Jacob ter Veldhuis, ondersteunen visueel de sfeer van iedere song. Het publiek kan zo bovendien de teksten meelezen.