Games

Nieuw Amsterdams Peil
zo 21 mrt 2021 15:00 - 16:00
zo 21 mrt 2021
15:00 - 16:00
  • zo 21 mrt 2021
    15:00 - 16:00
    Grote Zaal

Programma

Charles Ives Piano Trio
György Kurtág Signs, Games and Messages 
Guus Janssen Mikado 
Nora Crane By Mistake Two Rival Fiddlers

Uitvoerenden

Heleen Hulst viool
Merel Junge viool
Mick Stirling cello
Gerard Bouwhuis piano

Ontregeling bij Ives, Kurtág en Janssen

Op hol slaan, uit de bocht vliegen, ontsporen en ontregelen; in het dagelijks leven willen we daar liever niet teveel mee te maken hebben. In de handen van goede componisten kunnen deze gebeurtenissen echter voor vrolijke momenten zorgen. 

Charles Ives liet zich even makkelijk inspireren door de Amerikaanse natuur als door een honkbalwedstrijd. Kurtág puzzelt en schaakt net zo lang met zijn muzikaal materiaal totdat er een uiterst gedetailleerd miniatuur verschijnt. Guus Janssen, meester in het verlaten van gebaande paden en het strooien van zand in de raderen, gebruikt het mikadospel als leidraad voor zijn compositie, terwijl Nora Crane een square dance voor twee violisten totaal over de kop laat slaan.

Camera onderdeel van concert
Hoe kun je met een livestream daadwerkelijk een live gevoel bij de kijker teweeg brengen? Hoe kun je verder komen dan het gevoel van een ééndimensionale concertregistratie? Aan de hand van deze vragen besloot Nieuw Amsterdams Peil één bewegende camera te gebruiken en de cameraman vrij door de zaal te laten bewegen. De camera is zo onderdeel van het concert.

NRC (●●●●●) over de laatste livestream van Nieuw Amsterdams Peil: 
“De grote vraag bij livestreams van concerten: hoe laat je luisteraars vergeten dat ze naar een scherm zitten te kijken? In de serie Up Close van het Muziekgebouw aan ’t IJ gooide ensemble Nieuw Amsterdams Peil het over een originele boeg. Het hele concert werd in één take gefilmd door één cameraman, Edwin Vermeulen, die tussen de musici door over het podium bewoog. […] De uitvoering was hoogstaand en bevlogen, maar door de registratie werd het écht bijzonder.’


DETOUR

DETOUR is een reeks muziekfilms onder redactie van A.R.M. (Marijke van Warmerdam, Martijn Padding, Heleen Hulst, Edwin Vermeulen en Gerard Bouwhuis). Films waarin de muziek centraal staat. Benieuwd? Kijk en luister naar Quartet part 2 van Edmund Finnis, Pulau Dewata van Claude Vivier en Surrogate van Heiner Goebbels: