CvA Symfonieorkest (foto Thomas Lenden)

Russische lyriek en Schotse mist

CvA Symfonieorkest + Noa Wildschut
zo 28 mrt 2021 15:00 - 17:00
zo 28 mrt 2021
15:00 - 17:00
  • zo 28 mrt 2021
    15:00 - 17:00
    Grote Zaal

Programma

Pjotr Tsjaikovski Vioolconcert
Felix Mendelssohn Symfonie nr. 3 ‘Schotse’

Uitvoerenden

CvA Symfonieorkest
Martin Sieghart dirigent
Noa Wildschut viool

Magistrale orkestwerken van Tsjaikovski en Mendelssohn

Bekijk de livestream

Dit concert wordt uitgezonden via Conservatorium van Amsterdam.

Over het concert

‘De viool wordt niet bespeeld, maar bont en blauw geslagen,’ oordeelde criticus Eduard Hanslick in 1881 over de première van Tsjaikovski’s Vioolconcert door violist Adolph Brodsky. Eerder had de beroemde violist Leopold Auer al bedankt voor de eer. Niet omdat het werk onspeelbaar zou zijn, maar omdat hij meende dat Tsjaikovski – zelf geen violist – het karakter van het instrument geen recht deed. Kortom: de start voorspelde weinig goeds, maar toch zou dit werk, met zijn expressiviteit, magistrale thema’s en Russische lyriek, uitgroeien tot een van de geliefdste vioolconcerten ter wereld. 

Tijdens een wandeltocht door Schotland bezocht Mendelssohn de ruïne van Holyrood Chapel bij het paleis ‘waar koningin Maria leefde en liefhad,’ zoals hij schreef aan zijn familie. ‘Gras en klimop tieren er welig, ook bij het altaar waar Maria tot koningin van Schotland werd gekroond.’ De atmosfeer van verval en ruige natuur, waaraan de invallende schemering ongetwijfeld bijdroeg, inspireerde hem: ‘Ik denk dat ik hier het begin van mijn “Schotse” symfonie heb gevonden.’
De muziek bestrijkt een breed scala aan emoties, van duister en stormachtig tot levendig en opgewekt, waarbij vooral in het tweede en vierde deel invloeden uit de Schotse volksmuziek te horen zijn.