Mimoun Rahmouni (foto International Literature Festival Utrecht)

Amadyaz

Troubadours van het Amazigh levenslied
vr 6 mei 2022 20:15 - 21:40
vr 6 mei 2022
20:15 - 21:40
  • vr 6 mei 2022
    20:15 - 21:40
    Grote Zaal
    Geweest

Programma

19.30 uur / Inleiding
Inleiding door Mohamed Allati, orkestleider en initiatiefnemer van Amadyaz. Hij vertelt over de invloed van de roerige tijd in de Rif op de muziek en geeft uitleg over de betekenis van de liederen.

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma

Uitvoerenden

Mohamed Allati zang, gitaar
Mimoun Rahmouni zang, gitaar
Mostapha Ahrouch zang, adjoun
Dieter van der Westen basgitaar
Mehdi Benhammou klarinet, trompet, saxofoon 
Indra Salima Kartodirdjo viool
Rachid Khelifi drums
Hatim Khelifi toetsen
Marck Heusschen gitaar

Ode aan iconische singer-songwriters uit het Rifgebergte en Kabylië

Mohamed Allati, zanger/gitarist van de Utrechtse groep Imetlaâ, brengt in dit programma 'Amadyaz' een ode aan iconische singer-songwriters uit het Rifgebergte (Marokko) en Kabylië (Algerije) . Epische liederen over lief en leed, triomfantelijke veldslagen en mislukte oogsten. Het ene moment droevig, dan weer feestelijk en dansbaar.

Zangers als Walid Mimoun, Khalid Izri, Mimoun Rahmouni en Idir maakten furore in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Deze zangers zetten de traditie voort van de Amadyaz: de dichter, schrijver en zanger die traditioneel het volk vermaakte bij sociale, religieuze en feestelijke gelegenheden, maar ook de boodschapper was van belangrijk nieuws. Voor dit project blaast Mohamed Allati met zangers, zangeressen en musici uit binnen- en buitenland deze liederen uit de recente hoogtijdagen van het genre nieuw leven in.

Special guest is Mimoun Rahmouni, de leadzanger van de beroemde jaren ’80 band Ithran uit de Rif in Marokko. De harde politieke en sociaaleconomische omstandigheden van de regio Al Hoceima spelen een hoofdrol in hun liedteksten. De muziek kenmerkt zich door het gebruik van het instrumentarium van de westerse popmuziek en de mix van volksmuziek en orale vertelkunst met de populaire muziek van de jaren '80. Samen met Amadyaz vertolkt Rahmouni de meest iconische nummers van Ithran.