Vincent Courtois (foto Joan Cortès)

Courtois meets Schouten en Janssen

Vincent Courtois + Fie Schouten + Guus Janssen
zo 31 okt 2021 15:00 - 16:00
zo 31 okt 2021
15:00 - 16:00
  • zo 31 okt 2021
    15:00 - 16:00
    Externe locatie
    Geweest

Programma

Vincent Courtois nieuw solowerk 
Trio-improvisaties

Uitvoerenden

Vincent Courtois cello
Fie Schouten basklarinet
Guus Janssen piano

Een ontmoeting van grootheden

De Franse cellist Vincent Courtois laveert met groot gemak tussen klassiek, jazz, hedendaags en improvisatie, ook in zijn composities. Hij reflecteert in een aantal eigen werken van het afgelopen jaar op de concertluwte en de wereldwijde crisis. Bovendien zoekt hij de confrontatie in improvisaties met de dwarse noten van basklarinettist Fie Schouten en pianist Guus Janssen. De cello van Courtois is daarbij spreekstalmeester, aanjager en mediator tegelijkertijd. Een ontmoeting van grootheden.

Vincent Courtois heeft zich de afgelopen decennia ontpopt tot een van de meest veelzijdige cellisten van dit moment. Hij is niet alleen solist, maar ook bandleider van onder andere zijn eigen kwartet en artistiek leider van het Franse La Compagnie de l'Imprévu. Hij benutte de eerste lockdown door werk van Penderecki, Ligeti, Henze, Hindemith, Berio en Honneger op te nemen. Op zijn recente cd met saxofonisten Robin Fincker en Daniel Erdman brengt hij een intrigerende ode aan blues, jazz en geïmproviseerde muziek. 

Dit concert is onderdeel van 20 x nieuwe noten in kamermuzieksetting, mede mogelijk gemaakt door Kickstart Cultuurfonds.