AskoSchönberg, James Oesi (foto Eduardus Lee)

Openbare repetitie inhabit_inhibit

Asko|Schönberg + Ensemblekollektiv Berlin
do 24 feb 2022 16:00 - 17:00
do 24 feb 2022
16:00 - 17:00
  • do 24 feb 2022
    16:00 - 17:00
    Excl. pauzedrankje
    Grote Zaal
    Geweest

Programma

16.00-16.05 uur / Grote Zaal
Korte introductie met componist Stefan Prins door muziekjournalist Frederike Berntsen

16.05 – 17.00 uur / Grote Zaal
Openbare repetitie van een deel uit inhabit_inhibit, het nieuwe werk van Stefan Prins

Uitvoerenden

Asko|Schönberg
Ensemblekollektiv Berlin
Baldur Brönniman dirigent
Florian Bogner sound design

Voorproefje nieuw werk van Stefan Prins over de klimaatramp

Openbare repetitie voor het nieuwe werk inhabit_inhibit van de Vlaamse componist Stefan Prins. Inhabit_inhibit is een compositieopdracht van Asko|Schönberg en Muziekgebouw aan 't IJ, met steun van Ammodo en Ernst von Siemens Musikstiftung. 

De Vlaamse componist Stefan Prins vertolkt in inhabit_inhibit met gierende luidsprekers wat er gebeurt als natuurlijke processen zoals klimaatverandering uit de hand lopen. Inspiratie voor zijn compositie vond hij bij de radicale Engelse filosoof Timothy Morton. Volgens hem leidt de invloed van de mens tot de grootste uitstervingsgolf. Prins: ‘Mijn stuk gaat over inhabit, hoe we in onze omgeving leven, maar ook over inhibit, de grenzen waar we tegenaan lopen.' Met ruimtelijke opgestelde instrumenten, elektronica en feedbackloops maakt Prins voelbaar wat het betekent om de controle kwijt te raken.

Wereldpremière
Het opdrachtwerk inhabit_inhibit beleeft vanavond om 20.15 uur de wereldpremière tijdens het concert door Asko|Schönberg onder leiding van Baldur Brönniman. Tijdens de inleiding om 19.15 uur op Foyerdeck 1 gaat Frederike Berntsen in gesprek met Stefan Prins.

Asko|Schönberg is ensemble in residence

inhabit_inhibit is een compositieopdracht van Asko|Schönberg en Muziekgebouw aan 't IJ, met steun van Ammodo en Ernst von Siemens Musikstiftung