Nederlands Studenten Kamerorkest

Het Nesko staat sterk

Nederlands Studenten Kamerorkest
zo 1 mei 2022 20:15 - 22:15
zo 1 mei 2022
20:15 - 22:15
  • zo 1 mei 2022
    20:15 - 22:15
    Pauze 21:00
    Grote Zaal

Programma

Felix Mendelssohn Bartholdy Die Hebriden
Henriëtte Bosmans Lead, kindly light
Ralph Vaughan Williams Serenade in a 
Ramin Amin Tafreshi Through Windows of Desire 
Louise Farrenc Symfonie nr. 1

Uitvoerenden

Nederlands Studenten Kamerorkest
Stijn Berkouwer dirigent
Elizaveta Agrafenina sopraan

Een verrassend en uniek programma rond het thema kracht

Het Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko) staat sterk en brengt onder leiding van Stijn Berkouwer een verrassend en uniek programma met als centrale thema kracht. De kracht van vrouwelijke componisten, de kracht van mensen die hun hart volgen en de kracht van de natuur. In zijn opdrachtcompositie Through Windows of Desire verbindt de Iraanse componist Ramin Amin Tafreshi de Iraanse met de Nederlandse cultuur én benadrukt hij de kracht van vrouwen. Solist in dit werk is de Russisch-Noorse sopraan Elizaveta Agrafenina.

Voor het eerst in zijn geschiedenis voert het Nesko een werk uit van een vrouwelijke componist. De Eerste symfonie van Louise Farrenc, de eerste vrouwelijk pianodocent aan het Conservatoire National in Parijs, is lyrisch en vurig en een substantiële bijdrage aan het genre. De ouverture Die Hebriden schreef Mendelssohn geïnspireerd door de ongerepte natuur in Schotland. De Serenade in a uit 1898 is het eerste orkestwerk van Vaughan Williams. Hij schreef het als afronding van zijn opleiding en toont hierin dat hij de compositietechnieken beheerst.

Het Nederlands Studenten Kamerorkest is een projectorkest dat ieder jaar opnieuw samengesteld wordt uit zo’n veertig ambitieuze studenten van Nederlandse universiteiten en hogescholen die naast hun studie op hoog niveau muziek maken. Aan hen wordt de mogelijkheid geboden zich twee weken intensief bezig te houden met kamermuziekrepertoire. Na een intensieve repetitieperiode gaat het orkest op tournee langs verschillende steden in het land.