Elena Stikhina (foto Kseniaparisphoto)

Moessorgksi, Brahms, Sjostakovitsj

Mario Brunello, Alina Ibragimova, Pavel Kolesnikov, Elena Stikhina + Samson Tsoy
zo 30 apr 2023 15:00 - 16:10
zo 30 apr 2023
15:00 - 16:10
  • zo 30 apr 2023
    15:00 - 16:10
    Excl. pauzedrankje
    Grote Zaal

Programma

Modest Moessorgski Liederen en dansen van de dood
Johannes Brahms Sonate voor viool en piano nr. 1 
Dmitri Sjostakovitsj Zeven romances op gedichten van Alexander Blok

Uitvoerenden

Mario Brunello cello
Alina Ibragimova
viool
Pavel Kolesnikov piano
Elena Stikhina sopraan
Samson Tsoy piano


Apocalyptische overpeinzingen

De liedkunst staat centraal in dit programma met sopraan Elena Stikhina in de hoofdrol. Sinds haar afstuderen in Moskou in 2012 maakte zij furore bij vrijwel alle grote operahuizen, inclusief De Nationale Opera. In navolging van de legendarische sopraan Galina Visjnevskaja geeft zij Moessorgski’s vanuit mannelijk perspectief gedachte Liederen en Dansen van de Dood een genderoverschrijdende invulling. 

Sjostakovitsj droeg zijn Zeven Romances op aan Visjnevskaja en haar echtgenoot, de cellist Mstislav Rostropovitsj met wie hij innig bevriend was. De teksten zijn bijna apocalyptische overpeinzingen over leven, dood, natuur en de kracht van muziek. Even zwaartillend zijn de indringende noten van Sjostakovitsj, kaal geïnstrumenteerd voor sopraan, cello, viool en piano. Een zekere zwaarmoedigheid typeert ook Brahms. Maar in zijn gloedvol romantische Eerste vioolsonate overheerst de zon, al citeert hij in het laatste deel wel zijn eigen melancholieke Regenlied vol gedachten van vervlogenheid.

Ragged Music Festival

Met het Ragged Music Festival (29 + 30 april 2023) willen Pavel Kolesnikov en Samson Tsoy ruimte maken voor eerlijke en avontuurlijke muziek tussen het lawaai van alledag. Na succesvolle edities in Lo…