Kein Licht (2011 2012 2017) (foto Vincent Pontet - Opéra Comique)

Kein Licht. (2011/2012/2017)

Philippe Manoury, Nicolas Stemann, Elfriede Jelinek, Opéra Comique
vr 24 jun 2022 20:30 - 22:45
vr 24 jun 2022
20:30 - 22:45
  • vr 24 jun 2022
    20:30 - 22:45
    Grote Zaal
    Geweest

Uitvoerenden

Vocal Quartett Croation
Natonal Theater Zagreb
United Instruments of Lucilin

Mélanie Boisvert
sopraan
Olivia Vermeulen
mezzosopraan 
Christina Daletska
contra-alt 
Lionel Peintre
bariton 
Niels Bormann, Katharina Schubert
acteur

Philippe Manoury
muziek 
Julien Leroy muzikale leiding 
Nicolas Stemann regie
Elfriede Jelinek tekst

In oprdacht van Opéra Comique

Een ‘Thinkspiel’ over de mens die zijn grip op de wereld kwijtraakt

Een spookwereld na een kernramp, dat is het beginpunt van Kein Licht. Gebaseerd op een tekst van Nobelprijswinnaar Elfriede Jelinek maakten regisseur Nicolas Stemann en componist Philippe Manoury een woedend pessimistische en tegelijkertijd geestig neurotische opera. 

De mens heeft behoefte aan alsmaar meer energie, maar het opwekken ervan is veelal rampzalig voor de aarde. De onbeholpen manier waarop de mens hiermee omgaat, staat centraal in Kein Licht. Jelinek steekt in haar tekst op een slimme manier de draak met dat menselijke onvermogen.

Zoals het woord ‘Thinkspiel’ aangeeft gaat het werk over inhoudelijke vraagstukken, maar zonder het publiek in een bepaalde richting te dwingen. Twee dolende figuren, A en B, spreken met elkaar, maar verstaan elkaar niet. Wie of wat zij precies zijn – twee elementaire deeltjes, of misschien wel de overleden eerste en tweede vioolspeler – blijft in het midden.

Zowel de Duitse Stemann als de Franse Manoury staan bekend om hun gedurfde keuzes. De regisseur en componist zoeken spelenderwijs de grenzen op van tekst, muziek, theater en technologie. Ze combineren onder andere gecomponeerde fragmenten met live-elektronica die in real time op onvoorspelbare wijze ingrijpt op het geluid van zangers, instrumentalisten en zelfs een Jack Russell. Samen vormt deze avontuurlijke verzameling een grote daverende klaagzang die afrekent met ons geloof in de beheersbaarheid van de techniek.

Kijk op deze voorstellingspagina voor o.a. een podcast-inleiding, videotrailer en achtergronden.