Karski Quartet (foto Juri Hiensch)

Mendelssohn en Laks

Karski Quartet
zo 7 aug 2022 20:00 - 21:00
zo 7 aug 2022
20:00 - 21:00

Programma

18:00 - 20:00 / DJ

20:00 - 21:00 / concert
Felix Mendelssohn Bartholdy Strijkkwartet nr. 2 
Simon Laks Strijkkwartet nr. 3
Traditional Waltzing Matilda (arr. Stephan Koncz)

21:00 - 23:00 / DJ

Uitvoerenden

Karski Quartet:
Kaja Nowak viool
Natalia Kotarba viool
Diede Verpoest altviool
Julia Kotarba cello

Gepassioneerd kwartetspel

Het jonge Karski Quartet – drie Poolse vrouwen en een Belgische altviolist die samen vanuit Brussel opereren – ontleent zijn naam aan de Poolse verzetsstrijder Jan Karski. Karski heeft geen muzikale verdiensten, maar hij leverde een grote bijdrage aan het verzet tegen de nazi’s en de Jodenvervolging in zijn vaderland. ‘Wij leven voor ons kwartet’, legt eerste violiste Kaja Nowak uit, ‘maar muziek staat nooit buiten de ‘gewone’ werkelijkheid.’ In rap tempo bouwt het kwartet internationaal aan een klinkende reputatie met gepassioneerde vertolkingen en ‘ongelooflijk collectief meesterschap’ (Resmusica).

Componist Simon Laks trok vanuit Polen naar Parijs, werd daar door de Duitse bezetters gearresteerd, maar overleefde Auschwitz. Na de oorlog vond hij geen aansluiting bij de jonge avant-garde en componeerde hij weinig meer. Ook zijn vitale neoklassieke Derde strijkkwartet werd vergeten. Mendelssohn componeerde zijn Tweede strijkkwartet in 1827, het jaar waarin Beethoven stierf en vervolgens voortleefde in het werk van de achttienjarige Mendelssohn.

Let op: in afwijking van de andere concerten in de serie Terrasconcerten vindt dit concert op een zondag plaats.

i.s.m.

Terrasconcerten: zomerse concerten met borrel of diner
Dit concert is onderdeel van onze reeks terrasconcerten. Kleinschalige concerten op hoog niveau, iedere vrijdag- en zaterdagavond in juli en augustus. Met borrel of diner, op het grote terras aan het water... terwijl de zon langzaam onder gaat. We organiseren onze terrasconcerten in samenwerking met 4'33 grand café. Zowel voor als na de concerten draait een DJ. Je bent welkom vanaf 18.00 uur.