Ensemble SCALA

Blast from the past
zo 15 jan 2017 11:00 - 12:00
zo 15 jan 2017
11:00 - 12:00
  • zo 15 jan 2017
    11:00 - 12:00
    Kleine Zaal

Programma

Gijsbrecht Roijé Na
Lucio Garau 3 pezzi molto simili
Danny de Graan In the Blink of an Eye
Sander Germanus Gallium
Joachim F.W. Schneider Unruh

NB. De werken van Sander Germanus, Gijsbrecht Roijé en Danny de Graan zijn tot stand gekomen met financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten.

Uitvoerenden

Ensemble SCALA:
Raymond Honing fluit
Michel Marang klarinet
Manuel Visser altviool
Stefan Gerritsen 31-toonsgitaar
Anne Veinberg Carrillo-piano
Ere Lievonen Fokker-orgel
Glenn Liebaut percussie 

Spraakmakende werken uit de geschiedenis van Ensemble SCALA 

Onder de titel Blast from the past duikt Ensemble SCALA composities op uit zijn korte geschiedenis. Er zullen hoogtepunten uit het repertoire worden uitgevoerd die speciaal voor het ensemble geschreven zijn. Maar ook bijzondere microtonale composities die zijn herontdekt in de muziekbibliotheek van Stichting Huygens-Fokker en niet eerder door het ensemble werden uitgevoerd. Kortom, een luisterrijk overzichtsconcert met een frisse noot en de klemtoon op de afgelopen zes bewogen jaren van Ensemble SCALA.

Zo wordt het werk Na (2013) van Gijsbrecht Roijé uitgevoerd, waarin naast fijnzinnige microtonale akkoorden tevens gebruik gemaakt wordt van opmerkelijke sampleklanken onder de toetsen van het keyboard. In het werk 3 pezzi molto simili (2014) van Lucio Garau zijn feitelijk drie vergelijkbare delen te horen waarin hij de effectiviteit van de tonaliteit niet schuwt. De compositie In the Blink of an Eye (2015) van Danny de Graan is meer modernistisch van opzet, maar de strakke vorm van het werk getuigt van een hedendaags gevoel voor timing. Het soms 'swingende' Gallium (2010/2011) van Sander Germanus vertelt het verhaal van een langzaam smeltend metaal (scheikundige element) met atoomnummer 31 dat verwijst naar het 31-toonssysteem in het stuk, waarin boventoonklanken en vervreemdende akkoordprogressies veelvuldig voorkomen. Het relatief korte werk Unruh (2015) van Joachim F.W. Schneider draait om het ingenieuze mechaniek van een klok, waarin de onrust in een uurwerk opmerkelijk genoeg wordt beteugeld door een onderdeel genaamd Unruh, dat eerst verklankt wordt door een eigenzinnige ronddraaiende bekken en later ook door de vernuftige microtonale lijnen in de partijen van de andere instrumenten.