Terry Riley + Gyan Riley

In concert
di 30 mei 2017 20:30 - 22:40
di 30 mei 2017
20:30 - 22:40
  • di 30 mei 2017
    20:30 - 22:40
    Pauze 21:35
    Grote Zaal

Uitvoerenden

Terry Riley
Gyan Riley
TEMKO

Als componist én innemend performer op piano en synthesizers opende Terry Riley de ogen van de Westerse muziekwereld voor connecties tussen klassiek, ragtime, jazz en Indiase raga. Al ongeveer 20 jaar vormt hij een duo met zijn zoon, de klassiek onderlegde gitarist Gyan Riley. Hun optreden wordt voorafgegaan door de live preview van delen uit Riley’s meesterlijke synthesizeralbum Shri Camel.  Het Nederlandse 'mixed minimal chamber metal’-ensemble TEMKO liet hiervoor speciaal nieuwe instrumenten bouwen waarmee ze Riley’s bijzondere stemming kunnen spelen.

Terry Riley (1935, Colfax, Californië) voor wie het stempel 'aartsvader van het minimalisme' eerder een last dan een eretitel is, ziet in zijn zoon een ideale muzikale partner. Improvisatie speelt een belangrijke rol in de manier waarop de beide Riley’s hun composities benaderen. Sinds zijn baanbrekende cyclische compositie In C (1964) ontwikkelde Terry Riley een veelvormig oeuvre waarvoor hij samenwerkte met onder anderen het Kronos Quartet, John Cale, Zakir Hussain en het Rova Saxophone Quartet.

'Gyan geeft op een briljante manier tegenwicht aan de lijnen en stemmingen van mijn muziek en hij blijft me verrassen met zijn virtuositeit' aldus Terry Riley.

Voor en na het concert draait DJ Max Abysmal zijn favouriete muziek.

Levende legende Terry Riley terug in het Muziekgebouw met zijn zoon