Reinbert de Leeuw (foto Marco Borggreve)
za 8 sep 2018 20:15 - 22:30

Reinbert 80

Barbara Hannigan, Asko|Schönberg en anderen
8 sep
20:15 - 22:30
  • za 8 sep 2018
    20:15 - 22:30
    Pauze 21:15
    Grote Zaal

Vandaag exact 80 jaar geleden werd hij geboren: dirigent, pianist, componist en bevlogen ambassadeur van eigentijdse muziek Reinbert de Leeuw. Natuurlijk viert het Muziekgebouw zijn verjaardag. Op de vraag hoe zijn droomavond eruit zou zien, zei De Leeuw: ‘Verras me!’ Tipje van de sluier: rockstersopraan en goede vriendin Barbara Hannigan is in ieder geval van de partij, evenals De Leeuws vertrouwde ensemble Asko|Schönberg.

Het programma van vanavond blijft voor zowel De Leeuw als voor het publiek een verrassing. Divers wordt het zeker, met een keur aan (internationale) gasten met wie De Leeuw in zijn lange loopbaan samenwerkte. Hannigan zingt het muziekdrama Socrate van Erik Satie, dat zij en De Leeuw op een bejubelde cd hebben gezet.

Reinbert de Leeuw ís muziek. Hij richtte het Schönberg Ensemble op, kende megasucces met zijn opnames van Saties pianowerken, componeerde, dirigeerde, bewonderde en inspireerde. Zijn onvoorwaardelijke geloof in componisten als Goebaidoelina, Kurtág, Oestvolskaja, Kagel, Ligeti, Vivier en vele anderen heeft het muzieklandschap van de voorbije halve eeuw verrijkt. Uitzonderlijk is de band met zijn boezemvriend Louis Andriessen, die in de tweede seizoenshelft ook zijn 80e verjaardag viert in het Muziekgebouw.

Asko|Schönberg is ensemble in residence.

Dit concert wordt live uitgezonden door de NTR op NPO Radio 4.

 

Boegbeeld van de nieuwe muziek wordt tachtig 

Programma

Erik Satie Socrate
Het verdere programma is een verrassing. Op verzoek van de jarige zelf.

Uitvoerenden

Reinbert de Leeuw piano
Barbara Hannigan zang
Asko|Schönberg
en vele anderen

Programmaboekje

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring