i c o n (foto Atelier Bildraum)
do 22 nov 2018 20:15 - 21:30

i c o n

LOD muziektheater + Asko|Schönberg, Atelier Bildraum, Frederik Neyrinck & Sabryna Pierre
22 nov
20:15 - 21:30
  • do 22 nov 2018
    20:15 - 21:30
    Grote Zaal

‘De onbekende van de Seine’ was een jonge vrouw die in de 19e eeuw in de Seine verdronk. Vanwege haar raadselachtige glimlach besloot de lijkschouwer er een dodenmasker van te maken, dat vervolgens een cultobject werd, geliefd bij kunstenaars en filosofen. Wat zag of dacht de onbekende toen ze stierf? Wie was zij? Het Gentse productiehuis LOD muziektheater transformeert dit mythische beeld tot een opera voor sopraan, acteur en kwintet.

Nu zijn beelden alomtegenwoordig, maar het dodenmasker – een soort 19e-eeuwse selfie – is uniek. De onbekende zou vandaag ongetwijfeld zijn geïdentificeerd. Waar komt ons verlangen het mysterie te kennen vandaan? Laten we wel genoeg ruimte voor niet-weten? LOD muziektheater onderzoekt de mythe aan de hand van zulke vragen. De jonge veelbelovende componist Frederik Neyrinck creëerde een veelzijdige partituur, waarin expressionisme, popmuziek en serialisme hun sporen hebben nagelaten.

> Lees een voorbeschouwing van Joep Stapel in NRC van 20 november

Mysterieuze glimlach uit de 19e eeuw 

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding
Inleiding door Michel Khalifa

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma 
Frederik Neyrinck i c o n (Nederlandse première)

Uitvoerenden

Frederik Neyrinck compositie
Sabryna Pierre libretto
Atelier Bildraum (Charlotte Bouckaert & Steve Salembier) regie en scenografie
Bart Capelle coach dramaturgie
Joey Marijs dirigent
Lieselot De Wilde sopraan
Tibo Vandenborre spel
Asko|Schönberg ensemble
David Kweksilber klarinet
Koen Kaptijn trombone
Marijke van Kooten viool
David Bordeleau cello
Quirijn van Regteren Altena contrabas
LOD muziektheater productie
Calouste Gulbenkian Foundation Lisbon, Asko|Schönberg Amsterdam, Théâtres de la Ville de Luxembourg, Vooruit, Snape Maltings coproductie

ProgrammaboekjeAsko|Schönberg is ensemble in residence.

Coproductie Fundaçao Calouste Gulbenkian Lissabon, Asko|Schönberg Amsterdam, Théâtres de la Ville de Luxembourg, Vooruit, Snape Maltings Met de steun van ENOA: Creative Europe Programme of the European Union.

Met de steun van de Tax Shelter maatregel podiumkunsten van de Belgische Federale Overheid, ENOA and Creative Europe Programme of the European Union, kunstencentrum BUDA/NEXT festival international, Arcadi Île-de-France, académie TOTEM(s) de la Chartreuse de Villeneuve lez Avignon.

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring