La Cicala (foto Sébastien Smeur)

La Cicala

Händels Italië
  • zo 16 dec 2018
    14:00 - 15:00
    Excl. pauzedrankje
    Grote Zaal
    Geweest

Wat gebeurt er wanneer grootheden als Händel, Scarlatti en Corelli elkaar ontmoeten? De Italië-specialisten van het Nederlandse barokensemble La Cicala zochten het uit. In het spoor van de jonge Händel – die zich als 21-jarige voor het eerst ten zuiden van de Alpen begaf – gaat het ensemble richting Rome, Venetië en Napels met een muziekselectie die de impact van deze expeditie op Händels oeuvre weerspiegelt.

In de hoofdrol: de blokfluit, niet toevallig het symbool van de Romeinse ‘Accademia dell’Arcadia’, waar rijke mecenassen een ongekende bloei van het muziekleven teweegbrachten. Ensemble La Cicala is gespecialiseerd in het rijke maar vaak nog onbekende repertoire uit de Napolitaanse barok. De twee cd’s die het ensemble tot nu toe maakte, werden door de internationale pers zeer goed ontvangen. De naam van het ensemble is afgeleid van de cicade, het ‘zingende insect’. Van oudsher staat de cicade symbool voor onsterfelijkheid en geestelijke vervolmaking. De oude Grieken zagen deze insecten als lyrische boodschappers van de muzen en associeerden ze met muziek en welsprekendheid.In het spoor van de jonge Händel 

Programma

Georg Friedrich Händel Sonate voor fluit HWV 362 in a
Georg Friedrich Händel Sonate voor fluit HWV 367a in d
Arcangelo Corelli Sonate voor fluit en basso continuo Anh. 34
Alessandro Scarlatti Sinfonia in G
Domenico Scarlatti Capriccio K. 63
Francesco Mancini Sonate VII in C

Uitvoerenden

La Cicala
Inês d’Avena blokfluit en artistieke leiding
Claudio Ribeiro klavecimbel

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring