Accademia del Piacere met Fahmi Alqhai & Ghalia Benali

Romances: Between the East and the West
vr 1 feb 2019 20:15 - 21:25
vr 1 feb 2019
20:15 - 21:25
  • vr 1 feb 2019
    20:15 - 21:25
    Grote Zaal

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1
Inleiding door Saskia Törnqvist

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma

Uitvoerenden

Fahmi Alqhai viola da gamba & leiding
Ghalia Benali zang
Mariví Blasco zang

Accademia del Piacere

Dani de Morón flamenco gitaar
Rami Alqhai viola da gamba
Johanna Rose viola da gamba
Javier Núñez orgel
Agustín Diassera percussie

Klassiek en flamenco, Oost en West komen sprankelend samen in het nieuwe programma van Accademia del Piacere. Oude romances (balladen) klinken via de stemmen van de Tunesische zangeres Ghalia Benali en de Spaanse sopraan Marivi Blasco.

*Accademia del Piacere vervangt zangeres Silvia Pérez Cruz

Met de uitzetting in de 17e eeuw van de laatste ‘moriscos’ (moren)* uit het Alpujarra gebergte van Granada uit verdween de Islamistische beschaving allerminst uit de Spaanse samenleving. Hun muziekcultuur verklankte zich door de eeuwen heen in Andalusische folklore die op haar beurt de flamenco voedde. De sierlijke vocale oosterse arabesken zetten zich diep in het DNA van de cante jondo, de oude flamencozang. De Accademia del Piacere laat anno 2018 wervelend horen wat voor een muzikale kweekvijver Andalucía ooit was, een smeltkroes waar de Arabische, christelijke en (na de ontdekkingen van 1492) Zuid-Amerikaanse muziek elkaar wederzijds bevruchtten.

*Moriscos (afgeleid van moro, moor) was de benaming voor de tot christenen gedoopte moslims in al-Ándalus (Andalusié) na de gedwongen bekering uitgevaardigd door de Katholieke Koningen op 14 februari 1502.

Bekijk het randprogramma hier