Michael Harrison (foto Heon-Ju Kim)

Michael Harrison

Revelation
za 6 apr 2019 15:30 - 16:45
za 6 apr 2019
15:30 - 16:45
  • za 6 apr 2019
    15:30 - 16:45
    Excl. pauzedrankje
    Grote Zaal
    Geweest

Programma

Michael Harrison Revelation: Music in Pure Intonation  

Uitvoerenden

Michael Harrison piano 

Eigenlijk zijn alle piano’s vals. Bijna alle piano’s dan. Componist Michael Harrison ontwierp een stemming die uitgaat van zogenaamde ‘reine intervallen’, gebaseerd op de van nature harmonische boventoonreeks. Hij keek de kunst af van zijn leermeester, minimal-pionier La Monte Young, die de gigantische, invloedrijke pianocyclus The Well-Tuned Piano schreef. Harrison componeerde daarop een vervolg met de passende titel Revelation; deze muziek is niet minder dan een openbaring voor de oren.

Om het eeuwenoude probleem van de stemming op te lossen, ontwikkelde men in de tijd van Bach de gelijkzwevende stemming. Het octaaf werd in twaalf gelijke stappen verdeeld, die allemaal een beetje (maar niet heel erg) vals zijn. Sommige componisten leggen zich daar niet bij neer en gebruiken ‘pure intonation’, of reine stemming, zoals Young en Harrison. La Monte Young knipoogde met zijn titel overigens naar Bachs beroemde pianocyclus Das wohltemperierte Klavier, dat een van de eerste grote werken voor de gelijkzwevende stemming was.

Let op: een ticket voor dit concert geeft gratis toegang tot de programma's in Atriumzaal en Foyerdeck 1 op deze dag, ticket omruilen voor polsbandje.

Dit concert wordt later uitgezonden door de NTR op NPO Radio 4.

 

Revelation – een openbaring voor de oren 

Michael Harrison
Michael Harrison