Ralph van Raat

Andriessen en Stravinsky

Nieuw werk van Andriessen speciaal voor Van Raat 

Als er één componist is voor wie Louis Andriessen zijn hoed altijd afnam, dan is het Igor Stravinsky. Meesterpianist Ralph van Raat, voormalig Zielsverwant van het Muziekgebouw, combineert vanavond een pianoversie van Stravinsky’s schandaalballet Le sacre du printemps (1913) met een nieuw werk voor piano solo dat Andriessen speciaal voor Van Raat schreef. De wereldpremière speelt Van Raat enkele maanden voor dit concert in de Carnegie Hall in New York.

De eerste gepubliceerde versie van Le sacre du printemps was Stravinsky’s eigen arrangement voor twee piano’s. De Russische pianist Vladimir Leyetchkiss maakte daar een notoir moeilijke versie voor één piano van, die Stravinsky goedkeurde en die vanavond door alleskunner Van Raat wordt uitgevoerd. Over het eervolle feit dat Andriessen een nieuw werk schrijft speciaal met hém in gedachten, zei Van Raat in de Volkskrant dat het voelt als ‘een persoonlijke brief van iemand die jij zeer waardeert.’

Programma

Louis Andriessen Souvenirs d'enfance (o.a. Rondo opus 1, Nocturne, Strawinsky, Allegro Marcato)
Louis Andriessen Prospettive e Retrospettive
Louis Andriessen Trepidus
Louis Andriessen Image de Moreau
Louis Andriessen nieuw werk piano solo (Nederlandse première)
Igor Stravinsky Le sacre du printemps voor piano solo

Uitvoerenden

Ralph van Raat piano 

Louis Andriessen (foto Marco Borggreve)
Louis Andriessen (foto Marco Borggreve)
Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring