Cuarteto Casals (foto: Josip Molina)
za 30 mei 2020 20:15 - 22:00

Cuarteto Casals

De cello in het strijkkwartet
30 mei
20:15 - 22:00
  • za 30 mei 2020
    20:15 - 22:00
    Grote Zaal

Cuarteto Casals behoort tot de absolute wereldtop. De Spanjaarden verwezenlijken het ideaal waarnaar ieder strijkkwartet streeft: vier excellente spelers gaan op in een nieuw organisme dat oneindig veel meer is dan de som der delen. Vernoemd naar de grote cellist Pablo Casals speelt het Cuarteto Casals vanavond een gevarieerd programma waarin de cello een hoofdrol vervult. Zo begint het huiveringwekkend mooie Achtste strijkkwartet van Sjostakovitsj met diens handtekening, het desolate DSCH-motief, in de cello.

Mozart componeerde zijn laatste drie strijkkwartetten voor de Pruisische koning Frederik Willem II, die zelf een begaafd cellist was. Geen wonder dus dat Mozart extra zijn best deed op de cellopartij. Giovanni Sollima (1962) is behalve componist ook cellist en ontving tijdens de Cello Biënnale 2018 de Anner Bijlsma Award. Sollima’s strijkkwartet, geschreven voor het Casals, baseerde hij op een paar noten die Beethoven in een van zijn dagboeken noteerde.

Klankschoonheid zonder weerga

Programma

19.45 uur / Entreehal / Voorprogramma

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma:

Giovanni Sollima String Quartet B267
Wolfgang Amadeus Mozart Strijkkwartet nr. 21
Wolfgang Amadeus Mozart Strijkkwartet nr. 23
Dmitri Sjostakovitsj Strijkkwartet nr. 8

Uitvoerenden

Cuarteto Casals:
Abel Tomàs viool
Vera Martínez viool
Jonathan Brown altviool
Arnau Tomàs cello
 

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring