La chute de la maison Usher (film still)
vr 22 nov 2019 20:15 - 21:20

La chute de la maison Usher (1928)

BL!NDMAN
22 nov
20:15 - 21:20
  • vr 22 nov 2019
    20:15 - 21:20
    Grote Zaal

De Franse avant-gardefilmmaker Jean Epstein nam de zwart-romantische verhalen van Edgar Allan Poe als basis voor experimenten met camerabeweging, montage en een vertelperspectief vanuit één persoon: de labiele aristocraat Roderick Usher. Ook saxofonist Eric Sleichim kruipt in de ziel van dit getormenteerde personage. Met behulp van moderne elektronica transformeert hij de veelzijdige klanken van zijn instrument tot een driedimensionale score.

In een imposant maar verwaarloosd landhuis werkt kasteelheer Roderick bezeten aan een portret van zijn doodzieke vrouw Madeleine. Hoe levensechter haar beeltenis op het doek verschijnt, hoe zwakker zijzelf wordt. Als zij overlijdt, valt Roderick ten prooi aan hallucinaties, door Epstein vertaald in spookachtige beelden. Luis Buñuel, die later een icoon van het surrealisme zou worden, werkte mee als co-scenarist en regieassistent.

Engels ondertiteld 
Met Franse tussentitels

Partner:

Onderdompeling in het spookachtige universum van Edgar Allan Poe

Programma

La chute de la maison Usher (1928) van Jean Epstein met live begeleiding door Eric Sleichim

Uitvoerenden

Eric Sleichim artistieke leiding en arrangementen, altsaxofoon, elektronica, Decap automatische
accordeon

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring