Leif Ove Andsnes (foto: Özgür Albayrak)

Leif Ove Andsnes

Dvořák en Schumann
vr 27 mrt 2020 20:15 - 22:00
vr 27 mrt 2020
20:15 - 22:00
  • vr 27 mrt 2020
    20:15 - 22:00
    Pauze 21:10
    Grote Zaal

Programma

Antonín Dvořák Poëtische toonschilderingen op. 85
Béla Bartók Drie Burlesken
Robert Schumann Carnaval

Uitvoerenden

Leif Ove Andsnes piano

Dit concert is geannuleerd in verband met de uitbraak van het coronavirus. Klik hier voor meer informatie.

Leif Ove Andsnes is niet alleen een van de meest briljante pianisten van zijn generatie, hij is ook een van de meest kritische. De Noor speelt niet zomaar het gekende pianorepertoire en gaat niet in op elk concertaanbod. Des te verheugender is het dat hij terugkeert naar het Muziekgebouw. Naast het karaktervolle Carnaval van Schumann voert hij de vrijwel nooit gespeelde Poëtische toonschilderingen van Dvořák integraal uit.

Antonin Dvořák was geen groot pianist. Toch bevat zijn oeuvre prachtige miniaturen voor de piano. De Poëtische toonschilderingen op. 85 is zo’n verzameling van dertien sfeerschetsen die bij elkaar bijna een uur duurt. Dvořák wilde graag dat zijn opus 85 als één geheel werd gespeeld en gaf de delen poëtische titels als 'Bij het graf van de held'. Andsnes ontdekte de poëzie en de verborgen invloed van Schumann in de werken en voldoet op magistrale wijze aan de wens van Dvořák.

Leif Ove Andsnes over Dvoráks Poëtische toonschilderingen opus 85:
"De solo pianomuziek van Antonín Dvorák is eigenlijk onbekend buiten Tsjechië. Het is mij dan ook een raadsel dat deze prachtige cyclus zo zelden wordt gespeeld.

Deze dertien stukken werden geschreven in 1889, Dvorák was op zijn creatieve hoogtepunt, rond de tijd dat hij veel bekendere werken schreef als de Achtste symfonie en het Tweede pianokwartet. De titels zijn beschrijvend: 'Night Journey', 'Spring song', 'Joking', 'At the hero's grave' en er zijn vurige dansen als de  'Furiant' en 'Bacchanalia'.

Bij het afronden van zijn stukken schreef Dvorák in een brief aan een vriend: 'Helaas zullen slechts enkele pianisten de moed hebben om ze allemaal na elkaar te spelen, maar alleen zo kan de luisteraar het juiste beeld vormen van wat ik misschien in gedachten heb gehad, omdat ik deze keer niet alleen een musicus ben maar ook een dichter."

Het is spannend om Dvorák op zijn woord te geloven en ik denk dat hij volkomen gelijk heeft. Dit is een substantiële en prachtige pianocyclus, bijna een uur lang en zeker niet alleen een verzameling losse stukken. Ik kijk er zo naar uit om het met het publiek te delen."

Een van de briljantste pianisten van zijn generatie