PRJCT Amsterdam + Maarten Engeltjes

Bosch Requiem van Calliope Tsoupaki
do 9 jan 2020 20:15 - 21:30
do 9 jan 2020
20:15 - 21:30
  • do 9 jan 2020
    20:15 - 21:30
    Grote Zaal
    Geweest

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding
door Michel Khalifa 

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma:

Calliope Tsoupaki Liknon

Uitvoerenden

PRJCT Amsterdam
Manoj Kamps
dirigent
Maarten Engeltjes countertenor
Marcel Beekman tenor

Een gebed tot Maria, dat is het splinternieuwe Liknon (‘schommelwieg’) van Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki. In haar rijke en unieke oeuvre klinken zowel de westerse als de Grieks-orthodoxe traditie door. Inspiratie putte Tsoupaki ditmaal uit de betoverende stemmen van tenor Marcel Beekman en countertenor Maarten Engeltjes, dit seizoen Zielsverwant van het Muziekgebouw. Liknon wordt uitgevoerd door Engeltjes’ avontuurlijke barokensemble PRJCT Amsterdam.

De Mariaverering is een belangrijk element in de Byzantijnse traditie. In Liknon heeft Tsoupaki het icoon van ‘Panagia Myrtidiotissa’ (‘De Madonna van de mirte’) als uitgangspunt genomen, gecombineerd met Mariagebeden van de 17e-eeuwse Kretenzer monnik Agapios Landos. Tsoupaki liet zich al eerder door een icoon inspireren in haar Lucas Passie, die in 2008 in het Muziekgebouw in première ging en een verpletterende indruk maakte. Liknon componeerde ze als het jaarlijkse ‘Bosch Requiem’ voor het nieuwemuziekfestival November Music. Joep Stapel schreef hierover in het NRC: "Het had iets magisch, zoals Liknon trage schreden in het niets zette, en toch telkens vaste grond vond."

In een aflevering van het EO-programma Mensch geeft Calliope Tsoupaki een inkijkje in het compositieproces van Liknon:Iconische Mariaverering in Calliope Tsoupaki’s Liknon