Slagwerk Den Haag (foto: Gerrit Schreurs)

Drawings

Slagwerk Den Haag + Marc Vanrunxt
do 23 jan 2020 20:15 - 22:00
do 23 jan 2020
20:15 - 22:00
  • do 23 jan 2020
    20:15 - 22:00
    Pauze 20:35
    Grote Zaal

Programma

19.15 uur / Atriumzaal / Inleiding:
Frederike Berntsen spreekt met o.a. Marc Vanrunxt en Gosse de Kort

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma:
Gérard Grisey Le Noir de l’Étoile
Hugo Morales Murguía nieuw werk

Doorlopend / Atrium / Performance-installatie
Amos Ben-Tal & Gosse de Kort A Question of Ma
in het kader van Festival Why Not

Uitvoerenden

Slagwerk Den Haag:
Pepe Garcia
Joey Marijs
Fedor Teunisse
Gabriele Segantini
Antoine Josselin
Lodewijk Bles


Marc Vanrunxt choreografie
Fedor Teunisse muzikale leiding
Peter Savel, Nathan Ooms, Lise Vachon, Georgia Vardarou dans, choreografie
Marie-Anne Schotte artistiek advies
Koenraad Dedobbeleer scenografie
Stef Alleweireldt licht, techniek

De oude Grieken meenden al dat de kosmos muziek voortbracht. In 1967 kregen ze gelijk. Toen werd de eerste pulsar ontdekt: een ronddraaiende dode ster die een regelmatige puls uitzendt. De ontdekking inspireerde Gérard Grisey tot een meesterwerk voor slagwerkensemble, Le Noir de l’Étoile. Choreograaf Marc Vanrunxt kneedt het om tot een fascinerende ruimtetrip voor muziek en dans; componist/sonoloog Hugo Morales Murguía plaatst er nieuw werk tegenover.

Het geluid van een pulsar levert de puls van Grisey’s muziek, die de vier dansers van Kunst/Werk en de musici van Slagwerk Den Haag voortstuwt. De Mexicaan Morales Murguía, die in Nederland woont en werkt, vraagt in zijn antwoordcompositie voor vier slagwerkers om zonnepanelen en een roterend lichtbaken. Volgens Marc Vanrunxt is het programma Drawings opgebouwd rond contrasten: ‘Het hoorbare versus het onhoorbare; het zichtbare versus het onzichtbare; het waarneembare versus het nauwelijks waarneembare. Het is een duik in de kosmos, de ons omringende ruimte versus het onbereikbare’.

Vooraf en na afloop van het concert is de installatie A Question of Ma te bezichtigen in het Atrium (gratis) in het kader van Festival WhyNot.

Sinds 2009 organiseert WhyNot een tweejaarlijks festival om de danswereld open te breken en dans- en performancekunst op andere manieren te presenteren. Interdisciplinair, veelal buiten het theater en altijd met beweging als uitgangspunt. Deze zevende editie (22-25 jan) staat in het teken van het lichaam en architectuur, van beweging en begrenzing.

Amos Ben-Tal & Gosse de Kort A Question of Ma
Amos Ben-Tal is een choreograaf en muzikant, Gosse De Kort is een interdisciplinaire kunstenaar met een achtergrond in architectuur. WhyNot bracht deze twee kunstenaars bij elkaar om de ruimte tussen hun disciplines te verkennen, met als kernvragen: Hoe kan het lichaam de ruimte beïnvloeden waarin het zich bevindt? Hoe kan een ruimte het lichaam beïnvloeden? En hoe kunnen de twee naast elkaar bestaan in symbiose? Het eerste resultaat van dit lopende onderzoek is een choreografie binnen een intrigerende kinetische installatie bestaande uit verschillende 'molenwieken' die om hun as draaien, een landschap van steeds veranderende grenzen waartoe het lichaam zich moet verhouden. 

Klik hier voor het complete programma van Festival WhyNot 22-25 januari

A Question of Ma wordt ondersteund door Stichting DOEK, Gaudeamus, NORMA fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Fonds Podiumkunsten

Pulserende ruimtetrip voor muziek en dans