Jurjen Hempel (foto: Eduardus Lee)
zo 17 nov 2019 16:00 - 18:15

Symfonieorkest Bellitoni met Pieter Wispelweij

Bruckner en Elgar o.l.v. Jurjen Hempel
17 nov
16:00 - 18:15
  • zo 17 nov 2019
    16:00 - 18:15
    Pauze 16:35
    Excl. pauzedrankje
    Grote Zaal

Jurjen Hempel is al tien jaar vaste dirigent van Symfonieorkest Bellitoni. Dat viert het orkest in dit jubileumprogramma met meesterwerken van Edward Elgar en Anton Bruckner.

Een potlood en wat papier. Toen de Britse componist Edward Elgar op een ochtend in 1918 wakker werd na een operatie, vroeg hij om dit schrijfgerei. Hij noteerde een melodie, niet wetende dat die aan de basis zou liggen van een van zijn beroemdste werken: het Celloconcert. Meestercellist Pieter Wispelwey, voor de derde keer te gast bij Bellitoni, vertolkt de solopartij.

Anton Bruckners latere symfonieën worden wel vergeleken met een gotische kathedraal. Hij heeft er lang op moeten wachten, maar kreeg met zijn Zevende symfonie eindelijk applaus. Eindelijk begrepen ze hem. Met dit stuk bereikte Bruckner wereldfaam; met geen van zijn werken heeft hij dit succes kunnen overtreffen. Het was Jurjen Hempels grote wens om tijdens zijn jubileumconcert bij Bellitoni juist deze symfonie te dirigeren.

Onderdeel van:
Ook in het Muziekgebouw

Programma

Edward Elgar Celloconcert
Anton Bruckner Symfonie nr. 7

Uitvoerenden

Symfonieorkest Bellitoni
Jurjen Hempel 
dirigent
Pieter Wispelwey cello


Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring