Nieuw Ensemble (foto: Martina Simkovicova)

Nieuw Ensemble

Spot op John Adams
vroegboekkorting geldig

John Adams ontvangt dit jaar de prestigieuze Erasmusprijs, een oeuvreprijs die jaarlijks door Z.M. de Koning wordt uitgereikt binnen de Geesteswetenschappen en de Kunsten. Adams komt naar Nederland om de prijs in het Koninklijk Paleis Amsterdam in ontvangst te nemen en aansluitend dit concert bij te wonen. Op het programma staat nieuw en ouder werk van gelijkgestemde componisten en natuurlijk van John Adams zelf. Zoals zijn zelden uitgevoerde Gnarly Buttons voor soloklarinet, samples en een ensemble van dertien musici.

Gnarly Buttons had bij uitstek voor het Nieuw Ensemble geschreven kunnen zijn, met onder andere mandoline en gitaar in de bezetting. De virtuoze solopartij is voor klarinet: het instrument van de componist én dat van zijn vader. De muzikale ideeën variëren van grote eenvoud tot swingende vervorming. Beknopt en jazzy, met een respectvolle knipoog naar zijn grote Amerikaanse voorgangers, is American Berserk. Met Circle with four trios, conductor and audience speelt Nieuw Ensemble een van zijn topstukken, door de Chinese componist Tan Dun speciaal voor hen geschreven. John’s Book of Alleged Dances bestaat uit pakkende dansen van uiteenlopend karakter. Twee jonge Nederlanders componeren voor deze gelegenheid een korte hommage aan John Adams.
 

Ter ere van Erasmusprijswinnaar John Adams

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma:

John Adams Delen uit John’s Book of Alleged Dances - voor strijkkwartet en prerecorded cd.
Rick van Veldhuizen nieuw werk
John Adams American Berserk
Tan Dun Circle with four trios, conductor and audience
Joey Roukens nieuw werk
John Adams Gnarly Buttons

Uitvoerenden

Nieuw Ensemble
Ed Spanjaard
dirigent
Anna voor de Wind klarinet
Paolo Gorini piano

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring