Martin Sieghart (foto: Goran Andric)

Noord Nederlands Orkest

Bruckners Achtste
vroegboekkorting geldig

‘Hallelujah!’, met die uitroep stuurt Bruckner de partituur van zijn Achtste symfonie naar een vriend, dirigent Hermann Levi. Twee jaar daarvoor beleefde Bruckner met de Zevende symfonie zijn grote doorbraak bij publiek en critici. Zelf vond hij de Achtste zijn beste werk. Als juist Levi de symfonie bekritiseert, begint Bruckner aan een uitputtende herziening. Het resultaat is misschien evenwichtiger, maar mist ook de rauwheid en de romantiek van de oerversie die vanavond klinkt.

Als Hermann Levi de symfonie als onbegrijpelijk terzijde legt, komt de klap zo hard aan dat gedachten aan zelfmoord Bruckner bekruipen. Hij weet zich daar overheen te zetten. In zijn revisie schrapt hij veel typische muzikale uitbarstingen en herziet hij de instrumentatie drastisch. Ook verdwijnt het krachtige einde van het eerste deel. De latere Achtste wint misschien aan vorm en evenwicht, maar verliest veel van de contrasten van de oerversie. Deze klinkt rauwer en romantischer dan de latere versies: recht uit het hart.

Rauwe en romantische oer-Achtste, recht uit het hart

Programma

Anton Bruckner Symfonie nr. 8 (oerversie van 1887) 

Uitvoerenden

Noord Nederlands Orkest
Martin Sieghart
dirigent

Noord Nederlands Orkest
Noord Nederlands Orkest (foto: Ewoud Rooks)
Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring