Anton Bruckner
zo 10 nov 2019 15:00 - 16:50

Het Gelders Orkest + Orkest van het Oosten

Bruckners Derde
10 nov
15:00 - 16:50
  • zo 10 nov 2019
    15:00 - 16:50
    Pauze 15:25
    Grote Zaal

Op een septemberavond in 1873 waggelt een ietwat aangeschoten Anton Bruckner als een gelukkig man door de Duitse stad Bayreuth. Hij heeft bier gedronken met zijn grote held Richard Wagner. Twee symfonieën had de verlegen Bruckner bij zijn bezoek meegenomen, met de vraag of hij er één mocht opdragen aan zijn gastheer. Wagner koos de Derde. De ‘Wagnersymfonie’ wordt gezien als het beginpunt van Bruckners meesterwerken. Daarnaast speelt Het Gelders Orkest Haydns Celloconcert in C met Quirine Viersen als solist. Sinds het stuk in 1961 werd herontdekt, geniet het grote populariteit.In deze oerversie van de Derde symfonie citeert Bruckner nadrukkelijk Wagner. Die Wagnercitaten verdwijnen uit de latere versies, alsook de fascinerende uitbarsting in de finale en andere momenten. De formidabele partituur van de oerversie is gemeten in maten de langste symfonie van Bruckner; ongebreidelde scheppingsdrang sluit een gelukkig huwelijk met de monumentale architectuur van zijn muziek.

Bestel met korting
Wanneer u 3 of meer concerten in het festival bezoekt, krijgt u 20% festivalkorting.
> Meer informatie over bestellen met festivalkorting.

Dit concert wordt live uitgezonden door de NTR op NPO Radio 4. 

Formidabel beginpunt van Bruckners meesterwerken

Programma

13.30 uur / Foyerdeck / panelgesprek:
Bruckner Ongecensureerd
Panelgesprek met Bruckner-kenners Aart van der Wal en Maarten Brand en de initiatiefnemer van Ongehoord Bruckner Frank Teunissen. Moderator: Huib Ramaer

15.00 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma:
Joseph Haydn Celloconcert in C
Anton Bruckner Symfonie nr. 3 ‘Wagnersymfonie’ (oerversie van 1873)

Uitvoerenden

Het Gelders Orkest
Orkest van het Oosten
Claus Peter Flor
dirigent
Quirine Viersen cello

Programmaboekje

Zeldzame opname van een fragment uit de oerversie van de Derde Symfonie van Anton Bruckner, hier door Yannick Nézet-Séguin en Orchestre Métropolitain de Montréal:
 

Solist Quirine Viersen in het celloconcert van Elgar:

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring