Quartet Gerhard
di 28 jan 2020 22:30 - 23:00

Late Beethoven

Quartet Gerhard
28 jan
22:30 - 23:00
  • di 28 jan 2020
    22:30 - 23:00
    Excl. pauzedrankje
    Grote Zaal

Beethovens zestiende en laatste strijkkwartet is de vreemde eend in de bijt. Kort, een warme toonsoort, redelijk klassiek qua vorm – al met al ogenschijnlijk licht verteerbaar. Maar dan doemen er in de partituur bij de eerste noten van het laatste deel historische woorden op: ‘Muss es sein? Es muss sein!’ Is dit een diep-filosofische overpeinzing van Beethoven in zijn laatste complete werk? Is die lichtheid schijn? Of is het toch gewoon een verwijzing naar een openstaande rekening?

De vijf laatste strijkkwartetten van Beethoven: grensoverschrijdende werken die al tweehonderd jaar actueel zijn. De muziek is doordrongen van persoonlijke worstelingen en beweegt constant tussen ondoorgrondelijke complexiteit en goddelijke schoonheid. Zo herdefinieerde Beethoven met slechts vier stemmen de universele zeggingskracht van muziek. In Late Beethoven klinkt zes avonden om 22.30 uur een van deze kwartetten.


 

Goddelijke schoonheid en ondoorgrondelijke complexiteit

Programma

Ludwig van Beethoven Strijkkwartet op. 135

Uitvoerenden

Quartet Gerhard:
Lluís Castán Cochs viool
Judit Bardolet Vilaró viool
Miquel Jordà Saún altviool
Jesús Miralles Roger cello

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring