Borusan Quartet (foto: Özge Balkan)
wo 29 jan 2020 14:15 - 15:30

Extending String Quartet: Oost en West

Borusan Quartet + Serhan Bali
29 jan
14:15 - 15:30

In Turkije, op de grens van Oost en West, is het strijkkwartet enorm populair en heeft het bijna een cultstatus. De belichaming daarvan is het Borusan Quartet. Dit kwartet verkoopt enorme zalen uit, gevuld met jong en oud. Met presentator, schrijver en musicoloog Serhan Bali laat het Borusan Quartet het Turkse strijkkwartet in Nederland leven. In Europa en aan het Ottomaanse hof ontstond in de 19e eeuw een uitwisseling tussen de verschillende muziekculturen, denk bijvoorbeeld aan Mozarts Rondo alla Turca. Maar pas in de jaren 20 van de 20e eeuw openden in Turkije de eerste conservatoria in westerse stijl. De componisten die daar studeerden, op de grens van Oost en West, verenigden twee tradities.

Tweeënhalve eeuw beslaat de levensloop van het strijkkwartet tot nu toe; tweeënhalve eeuw staat het genre in verbinding met andere culturen, talen, kunsten en stijlen. Ergens tussen een concert, lecture-recital en cross-over liggen de Extending String Quartets, waarin deze verbindingen worden gecreëerd en (her)ontdekt. Van Amerikaanse West Coast-componisten tot een ontmoeting tussen Oost en West, van popmuziek tot videokunst – grenzen worden opgezocht, opgerekt en vervagen gaandeweg.

Cultstatus in Turkije

Programma

Werken van Fazil Say, Ulvi Cemal Erkin, Ahmed Adnan Saygun en Hasan Uçarsu

Uitvoerenden

Borusan Quartet:
Esen Kivrak viool
Özgür Baskin viool
Efdal Altun altviool
Çağ Erçağ cello

Serhan Bali spreker

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring