Quatuor Danel (foto: Marco Borggreve)
wo 29 jan 2020 17:00 - 18:00

Selected by / Quatuor Danel

Lekeu en Franck
29 jan
17:00 - 18:00
  • wo 29 jan 2020
    17:00 - 18:00
    Excl. pauzedrankje
    Grote Zaal

Een Belgisch programma met twee weinig gespeelde werken, het één enorm en het ander bescheiden qua omvang. 'Molto adagio, sempre cantante doloroso' – zeer langzaam, altijd pijnlijk zingend. Deze tempoaanduiding van de zeventienjarige Guillaume Lekeu spreekt boekdelen. Bovenaan de partituur schreef hij ook nog eens ‘mijn ziel is triest, tot aan de dood.’ Die dood kwam al op zijn vierentwintigste, waardoor Lekeu niet verder kwam dan vier korte werken voor strijkkwartet.

Lekeu studeerde bij Franck, een laatbloeiende componist die, geïnspireerd door de late Beethovenkwartetten, één strijkkwartet schreef. Een groots romantisch werk van ruim drie kwartier en zijn eerste grote succes als componist, slechts zeven maanden voor zijn dood.

Eén uur, geen pauze, twee major works. Iedere dag selecteert een kwartet twee werken om te spelen in de reeks Selected by. Stukken die contrasteren of spanning oproepen, of die elkaar juist versterken met hun verwantschap.

Weinig gespeelde Belgen

Programma

Guillaume Lekeu Molto adagio, sempre cantante doloroso
César Franck Strijkkwartet

Uitvoerenden

Quatuor Danel
Marc Danel
viool
Gilles Millet viool
Vlad Bogdanas altviool
Yovan Markovitch cello

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring