Alma Quartet (foto: Jan Willem Groen)
vr 31 jan 2020 17:00 - 18:00

Selected by / Alma Quartet

Brahms en Glass
31 jan
17:00 - 18:00

In de zomer van 1875 was Brahms op vakantie in het pittoreske Zuid-Duitse dorp Ziegelhausen. Zijn grootste bezigheid die vakantie was het vermijden van zijn Eerste symfonie, die als een last op zijn schouders drukte. In plaats daarvan schreef hij ontzettend veel mooie kamermuziek, waaronder zijn Derde strijkkwartet. Zelf deed hij het af als een triviaal werk, maar niets is minder waar.

Het muzikale klankideaal van Brahms vereist veel van een strijkkwartet. De rijkdom ervan zou perfect te realiseren zijn met een kwintet of sextet, maar een kwartet moet hard werken om dit te evenaren. In het kader van het 50 For the Future-project schreef Philip Glass in 2017 Quartet Satz voor het Kronos Quartet. Een klein, schitterend en krachtig werk in de herkenbare taal van Glass.

Eén uur, geen pauze, twee major works. Iedere dag selecteert een kwartet twee werken om te spelen in de reeks Selected by. Stukken die contrasteren of spanning oproepen, of die elkaar juist versterken met hun verwantschap.

Veeleisende Brahms

Programma

Johannes Brahms Strijkkwartet nr. 3
Philip Glass Quartet Satz (Nederlandse première)

Uitvoerenden

Alma Quartet:
Marc Daniel van Bieme
n viool
Benjamin Peled viool
Jeroen Woudstra altviool
Clément Peigné cello

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring