Signum Quartett (foto: Irene Zandel)
vr 31 jan 2020 09:30 - 10:05

Vroege Beethoven

Signum Quartett
31 jan
09:30 - 10:05
  • vr 31 jan 2020
    09:30 - 10:05
    Kleine Zaal

Wat is uitgegeven als Beethovens derde strijkkwartet is eigenlijk het allereerste kwartet dat hij schreef. Wanneer je er op die manier naar luistert – met de kennis van wat er nog gaat komen – begint Beethoven zijn strijkkwartetoeuvre op een verrassend zachte en weloverwogen manier. De lyrische introductie lijkt te zeggen ‘hier ben ik, ik ga strijkkwartetten schrijven, net als Haydn en Mozart’, maar tegelijkertijd experimenteert hij al subtiel met het zwaartepunt: ‘hier ben ik, maar ik ga het anders doen’.

Een subtiele verwijzing naar het 250e geboortejaar van Ludwig van Beethoven: zes ochtenden de dag starten met een van zijn zes vroege strijkkwartetten. Helderheid, spanning, humor en elegantie: dit is niet de complexe, dwarse Beethoven, zoals hij later vaak zal worden gezien, maar een jonge, ambitieuze Beethoven; een componist aan het begin van een ongekend strijkkwartetoeuvre.

Jonge Beethoven vol ambitie

Programma

Ludwig van Beethoven Strijkkwartet op. 18 nr. 3
Konstanzia Gourzi Strijkkwartet nr. 2 ‘P-ILION, nine fragments of an eternity’

Uitvoerenden

Signum Quartett:
Florian Donderer
viool
Annette Walther viool
Xandi van Dijk altviool
Thomas Schmitz cello

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring