Calder Quartet (foto: Autumn de Wilde)
za 1 feb 2020 17:00 - 18:00

Selected by / Calder Quartet

Mozart en Eötvös
1 feb
17:00 - 18:00
  • za 1 feb 2020
    17:00 - 18:00
    Excl. pauzedrankje
    Grote Zaal

Zesentwintig jaar en een nieuw gezicht in het Weense muziekleven. Zo begon Mozart aan zijn Veertiende strijkkwartet, de eerste van een set die hij opdroeg aan Haydn. Hij had Haydns kwartetten uitgebreid bestudeerd en was diep onder de indruk van zijn stijl: ieder instrument een volwaardige stem, evenwicht in het kwartet – in alle opzichten uitgebalanceerd en doordacht.

Qua klank is de Hongaarse componist Eötvös het compleet tegenovergestelde van Mozart, maar voor Korrespondenz haalde hij inspiratie uit briefwisselingen tussen Mozart en zijn vader. Het werk wordt in zijn greep gehouden door een enorme, beklemmende spanning die je niet loslaat tot het einde.

Eén uur, geen pauze, twee major works. Iedere dag selecteert een kwartet twee werken om te spelen in de reeks Selected by. Stukken die contrasteren of spanning oproepen, of die elkaar juist versterken met hun verwantschap.

Spannend tot het einde

Programma

Wolfgang Amadeus Mozart Strijkkwartet nr. 14
Péter Eötvös Korrespondenz

Uitvoerenden

Calder Quartet:
Benjamin Jacobson
viool
Andrew Bulbrook viool
Jonathan Moerschel altviool
Eric Byers cello

Calder Quartet speelt Mozart en Eötvös
Calder Quartet (foto: Autumn de Wilde)
Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring