Asko|Schönberg (foto: Ada Nieuwendijk)

Asko|Schönberg

Schatkamer Vivier
za 22 feb 2020 20:15 - 21:30
za 22 feb 2020
20:15 - 21:30
  • za 22 feb 2020
    20:15 - 21:30
    Grote Zaal

Programma

Claude Vivier Et je reverrai cette ville étrange - deel 1
Claude Vivier Duo voor viool en klarinet
Claude Vivier Fragmenten uit Kopernikus
Claude Vivier Bouchara

Daarnaast klinken geluidstapes van Claude Vivier en worden er video-fragmenten vertoond.

Uitvoerenden

Asko|Schönberg
Katrien Baerts sopraan, dirigent Bouchara
Hans Goedkoop
presentator

gasten:
Jaco Mijnheer
muziekwetenschapper
Fedor Teunisse artistiek leider Asko|Schönberg

Het bijzondere repertoire van Claude Vivier

Asko|Schönberg neemt aan de hand van livemuziek, boeiende gastsprekers, beeld- en geluidsfragmenten het publiek mee op een reis naar de parels uit de 20e-eeuwse muziek. In deze editie van Schatkamer staat de wereld van Claude Vivier (1948 -1983) centraal. Menig componist ziet de Canadees als een van de grootsten uit de vorige eeuw. Presentator van de avond is Hans Goedkoop, bekend van tv-programma Andere Tijden. Verder is muziekwetenschapper Jaco Mijnheer te gast, kenner van het werk van Vivier.

Vivier leidde een turbulent leven dat eindigde in Parijs, waar hij op jonge leeftijd werd doodgeslagen; waarschijnlijk een crime passionnel. Toch heeft hij in zijn korte leven een bijzonder repertoire achtergelaten. Deze Schatkamer is een vooruitblik op het Vivier-concert op 5 maart.

In elke editie van Schatkamer staat een andere componist centraal en kijkt Asko|Schönberg welke betekenis zijn/haar muziek toen had en waarom deze nog steeds relevant is. Een compact programma in informele setting.

Wegens het overlijden van Reinbert de Leeuw, zal Katrien Baerts enkele werken op dit programma dirigeren. Reinbert de Leeuw heeft het werk van Vivier in Nederland geïntroduceerd. Hij wilde met dit programma en het concert van 5 maart het oeuvre van Vivier onder de aandacht brengen.