Quatuor van Kuijk

Dubbel kwartet

Quatuor Danel + Quatuor Van Kuijk
za 27 mrt 2021 20:15 - 22:00
za 27 mrt 2021
20:15 - 22:00
  • za 27 mrt 2021
    20:15 - 22:00
    Geannuleerd
    Geweest

Programma

Dmitri Sjostakovitsj Twee stukken voor strijkoctet (Prelude en Scherzo)
Arnold Schönberg Verklärte Nacht voor strijksextet *
Felix Mendelssohn Bartholdy Octet

Uitvoerenden

Quatuor Danel:
Marc Danel viool
Gilles Millet viool
Vlad Bogdanas altviool *
Yovan Markovitch cello *

Quatuor Van Kuijk:*
Nicolas Van Kuijk viool
Sylvain Favre-Bulle viool
Emmanuel François altviool
François Robin cello

Mendelssohns Octet en Schönbergs Verklärte Nacht

Eind 2019 was het Quatuor Danel in het Muziekgebouw te gast voor een uitvoering van alle zeventien strijkkwartetten van Weinberg. Dat leverde vijf sterren op in de Volkskrant en de constatering dat het kwartet ‘absoluut thuishoort in de internationale kwartettentoptien’. En naar aanleiding van de debuut-cd van Quatuor Van Kuijk zei de Guardian: ‘Deze vier jonge Fransen laten de muziek glimlachen’.

De twee kwartetten spelen drie overtuigende jeugdwerken, waarvan twee strijkoctetten en een strijksextet. De Twee stukken voor strijkoctet van de achttienjarige Dmitri Sjostakovitsj zijn geïnspireerd op het beroemde Octet van Mendelssohn. De latere diepzinnige en soms stekelige Sjostakovitsj is er al een beetje in te horen. Felix Mendelssohn was pas zestien toen hij zijn volwassen en doorwrochte Octet aan het papier toevertrouwde. Verklärte Nacht schreef Arnold Schönberg toen hij 25 jaar was in een laatromantische stijl, ‘gecomponeerd met de hete adem van Wagner nog in de nek’, zoals de Volkskrant schreef. Het geldt als een van zijn beste composities.

De kaartverkoop van dit concert is gestart voordat de huidige coronamaatregelen van kracht werden. Vanwege coronabeperkingen is het waarschijnlijk dat de aanvangstijd en de placering nog wijzigen. Ook is het mogelijk dat we het concert moeten annuleren of dat de toegestane zaalcapaciteit op de concertdatum onvoldoende is voor alle kaartkopers. In alle gevallen ontvangen kaartkopers hierover bericht en bieden we de mogelijkheid tot restitutie. We vragen je begrip en uiteraard hopen we dat dit niet nodig zal zijn.