Amsterdam Baroque Orchestra (foto Martina Simkovicova)

Concerto delle suore

Amsterdam Baroque Orchestra + Nationaal Vrouwen Jeugdkoor
wo 2 okt 2019 20:15 - 22:00
wo 2 okt 2019
20:15 - 22:00
  • wo 2 okt 2019
    20:15 - 22:00
    Grote Zaal

Programma

Een- tot achtstemmige motetten, psalmen en missen uit Italiaanse kloosters in de zeventiende eeuw, een keuze uit het oeuvre van onder anderen Sulpitia Cesis (klooster San Geminiano in Modena), Chiara Margarita Cozzolani (klooster Santa Radegonda in Milaan), Isabella Leonarda, Maria Xaveria Perucona (Ursulinenklooster Collegio di Sant’ Orsola in Galliate), Alba Tressina (klooster van Santa Maria in Araceli in Vicenza), Sisto Reina (San Francesco kerk in Piacenza) en Bianca Maria Meda (Benedictijner klooster San Martino del Leano in Pavia).

Uitvoerenden

Amsterdam Baroque Orchestra
Nationaal Vrouwen Jeugdkoor
Ton Koopman dirigent

Barokmuziek geschreven door vrouwen

Een concert met muziek geschreven door bijna uitsluitend vrouwen. Geen componistes van onze tijd, maar nonnen uit het Italië van de zeventiende eeuw. Destijds boden alleen nonnenkloosters en enkele adellijke hoven vrouwen de kans hun muzikale talenten te ontplooien. Het is voor het eerst dat deze religieuze barokmuziek van Italiaanse nonnen in ons land te horen is.

Centraal staat Isabella Leonarda, non en moeder-overste, die een indrukwekkende hoeveelheid religieuze muziek componeerde. Ook was zij de eerste vrouw die instrumentale muziek schreef. Ton Koopman put voor dit unieke samenwerkingsproject tussen het Amsterdam Baroque Orchestra en het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor uit het oeuvre van Leonarda en van haar voorgangers en opvolgers.