Die Kölner Akademie

De Matthäus Passion van Rolle

Kölner Akademie
vr 2 apr 2021 20:15 - 22:30
vr 2 apr 2021
20:15 - 22:30
  • vr 2 apr 2021
    20:15 - 22:30
    Geannuleerd

Programma

Johann Heinrich Rolle Matthäus Passion

Uitvoerenden

Kölner Akademie
Michael Alexander Willens dirigent

Anna Herbst sopraan (Judas, Uxor Pilati, Erste und andere Magd)
Marian Dijkhuizen alt (Testo I)
Markus Schäfer tenor (Evangelist, Testo II)
Joachim Streckfuss tenor (Testo II, Petrus)
Konstantin Paganetti bas (Jesus)
Raimonds Spogis bas (Pilatus, Hohepriester)

Expressie en dramatiek

Voor de meeste klassieke muziekliefhebbers bestaat er maar één Matthäus, die van Johann Sebastian Bach. Maar er zijn prachtige alternatieven! Zoals die van Johann Heinrich Rolle. Deze Matthäus is de helft korter dan die van Bach en de toegankelijke, directe stijl neigt al een beetje naar Mozart. ‘Rolle levert een muzikaal gevoelig vertelde passie af die in het hart probeert te raken. En dat voelen de Kölner Akademie met hun innemende uitvoering haarscherp aan’, schreef het AD.

Natuurlijk ontbreken de vertrouwde koralen (vierstemmige koorzang) niet, maar Rolles werk ademt de geest van een jongere toondichter. Hij componeerde minder barok, vrijer en met meer versieringen. Bij Jezus’ veroordeling en kruisiging doopt Rolle zijn pen in expressieve en dramatische inkt en roept hij intense ontroering op.

De kaartverkoop van dit concert is gestart voordat de huidige coronamaatregelen van kracht werden. Vanwege coronabeperkingen is het waarschijnlijk dat de aanvangstijd en de placering nog wijzigen. Ook is het mogelijk dat we het concert moeten annuleren of dat de toegestane zaalcapaciteit op de concertdatum onvoldoende is voor alle kaartkopers. In alle gevallen ontvangen kaartkopers hierover bericht en bieden we de mogelijkheid tot restitutie. We vragen je begrip en uiteraard hopen we dat dit niet nodig zal zijn.