Holland Baroque (foto Wouter Jansen)

Bachs Königin

Holland Baroque
zo 11 apr 2021 20:15 - 22:00
zo 11 apr 2021
20:15 - 22:00
  • zo 11 apr 2021
    20:15 - 22:00
    Geannuleerd

Programma

19.00 uur / Grote Zaal / College oude muziek
Bach met handen en voeten door Jan Van den Bossche

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Johann Sebastian Bach Orgelsonate nr. 2 BWV 526
Johann Sebastian Bach Orgelsonate nr. 5 BWV 529
Johann Sebastian Bach Prelude en fuga in Es BWV 552
Johann Sebastian Bach Passacaglia in c BWV 582
Johann Sebastian Bach Orgelconcert in d BWV 596
Johann Sebastian Bach Koraalbewerking ‘Lob sei dem allmächtigen Gott’ BWV 602
en andere orgelwerken in zettingen door Judith en Tineke Steenbrink

Uitvoerenden

Holland Baroque

De bekendste orgelwerken van Bach



Zijn mooiste stukken schreef Bach misschien wel voor het orgel: het was immers zijn lievelingsinstrument. De rijkdom en volle klank van orgel klinkt nu door in de orkestrale bewerkingen van Bachs orgelwerken van Holland Baroque. Met hobo’s, ronkende strijkers, fagotten en volle baslijnen brengt dit avontuurlijke barokensemble een ode aan de koningin der instrumenten: het orgel.

Johann Sebastian Bach was een van de beste organisten van zijn tijd. Hij zou met zijn voeten net zo virtuoos gespeeld hebben als met zijn handen. 'Het is onmogelijk om de schoonheid van deze muziek te overdrijven,’ vond Bachs eerste biograaf Forkel. Veel van zijn eigen muziek bewerkte Bach tot nieuwe gedaanten. Holland Baroque treedt nu in die voetsporen met bewerkingen van Bachs bekende orgelwerken.

19.00 uur / College oude muziek door Jan Van den Bossche: Bach met handen en voeten
Toccata en fuga in d is het beroemdste werk voor orgel van Johann Sebastian Bach. Veel mensen zullen het bij de eerste tonen herkennen. De rest van zijn orgelwerk is veel minder bekend. Toch nam het orgel in zijn kunstenaarschap een centrale plek in. Dit college gaat in op Bachs loopbaan als organist, als orgelexpert, als improvisator en natuurlijk als componist. Legde hij met zijn composities voor orgel zijn grootste vindingrijkheid aan de dag?

De kaartverkoop van dit concert is gestart voordat de huidige coronamaatregelen van kracht werden. Vanwege coronabeperkingen is het waarschijnlijk dat de aanvangstijd en de placering nog wijzigen. Ook is het mogelijk dat we het concert moeten annuleren of dat de toegestane zaalcapaciteit op de concertdatum onvoldoende is voor alle kaartkopers. In alle gevallen ontvangen kaartkopers hierover bericht en bieden we de mogelijkheid tot restitutie. We vragen je begrip en uiteraard hopen we dat dit niet nodig zal zijn.